Sokak köpeklerine reflektör

Kırıkkale'de trafik güvenliği ve başıboş sokak köpeklerinin korunmasına yönelik reflektörlü tasma uygulaması başladı. Jandarma ekipleri tarafından çok sayıda sokak köpeğine reflektörlü tasma takıldı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Sokak köpeklerine reflektör takıldı.

Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığına bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi ekipleri, başıboş köpeklerin karayolları üzerinde gece vakti görünürlüklerinin artırılması için çalışma başlattı. Ekipler, arazilerde ve yol kenarlarında bulunan başıboş köpeklere reflektörlü tasma taktı. Sürücülerin, takılan reflektörlü tasmalarla karayolları üzerinde hayvanları daha rahat görmesi hedefleniyor. Yahşihan Belediyesi ekipleri de yapılan çalışmalara destek verdi. Bölgeden geçen sürücüler ise bu uygulamadan memnun kaldıklarını söyledi.

ANİDEN YOLA FIRLAYABİLİYORLAR

Veteriner Hekim Behiye Gümüşkalem Dündar, yaptığı açıklamada, yola fırlayan sokak köpeklerinin ölümcül kazalara yol açabildiğini vurguladı. Köpeklerin ani hareketlerle yola fırladığını ifade eden Dündar, “Bir canlıda araba çarpma şekline göre travmatik olarak özellikle kırıklar ön plana çıkmaktadır. Bu kafatası olursa ölümcül, omurilikleri olursa ölmez ama hayatı boyunca felç kalabilir. Her şeyden önce bir canın hayati söz konusu iken karşı tarafa da büyük maddi hasarlar vermektedir” dedi.

KAZA İHTİMALİ DÜŞECEK

Özellikle gece seyir halindeki araçlar bu canlıları fark edemiyor ya da çok geç fark ediyor. Ani hareketlerde yola çıkabiliyorlar. Seslerden korkup birdenbire trafiğin içerisine dalabiliyorlar. Bu kazalar genelde ölümcül oluyor. Reflektörlü tasmaların bu konuyu minimize edeceğine biraz daha şoförlerin dikkatini çekeceğine faydası olacağını düşünüyorum. Bir veteriner hekim olarak hassas davranışı dolayısıyla Jandarma Komutanlığı’nı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

ÇOK GEÇ FARK ETTİĞİM KÖPEĞE İÇİN ÇARPTIM

Uygulamanın faydalı olacağını belirten sürücü Mustafa Sarı, “Güzel bir uygulama akşamları hayvanlar görünmeyebiliyor. Hatta rengi siyahsa hiç görünmüyor. Işıldaklı olması görünür olması insanlar için daha iyi. Biz de bu sayede hayvanları daha iyi görmüş oluruz” diye konuştu. Daha önce köpeğe çarptığını anlatan sürücü Sabri Beşparmak ise, “Ben daha önce geçirdim o kazadan. Kayseri yolunda çok geç fark ettiğim için köpeğe çarptım. Reflektör takılması gayet güzel ve faydalı bir uygulama” ifadesini kullandı. Sinan Atalay da hayvanların yolda fark edilmesinin iyi olacağını dile getirdi.


Pitbull bu hale getirdi: Daha kaç çocuk ölecek

Sokağa atıldığı gün Mete'yi öldürdü: Sahiplendiği köpeğe 5 gün bakamadı

Köpekten kaçarken öldü: 2022’de 33 kişi hayatını kaybetti