Sudan'dan tahliyeler sürüyor: 203 Türk vatandaşı daha yurda döndü

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle başlatılan tahliye çalışmaları kapsamında 203 Türk vatandaşı daha yurda döndü. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa'dan sabah saatlerinde havalanan üçüncü Türk Hava Yolları (THY) tahliye uçağı İstanbul Havalimanı'na indi. Tahliye edilen 203 kişi, terminalde havalimanının işletmecisi İGA yetkilileri tarafından güllerle karşılandı.

Haber Merkezi AA
Çatışmaların sürdüğü Sudan'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi sürüyor.

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana yaşanan çatışmalar nedeniyle tahliye edilen 203 Türk vatandaşını taşıyan üçüncü Türk Hava Yolları (THY) tahliye uçağı İstanbul Havalimanı'na indi.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa'dan sabah saatlerinde havalanan THY uçağı, saat 15.45'te İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. Tahliye edilen 203 kişi, terminalde havalimanının işletmecisi İGA yetkilileri tarafından güllerle karşılandı.

Tahliye edilenler arasında yer alan Tahir Şabanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada 2007'den beri Sudan'da mobilya ve dekorasyon işleri üzerine şirketi olduğunu söyledi.

"Böyle bir şey beklenmiyordu"

Tahliye sürecinde yaşadıklarını anlatan Şabanoğlu, şunları kaydetti:

"15 Nisan'da başlayan savaş bizi bayağı sarstı. Böyle bir şey beklenmiyordu. Durum ciddi anlamda çatışmaya yöneldi. Ortalık tamamen karıştıktan sonra Büyükelçiliğimizle iletişime geçtik. Gerekli mercilere ulaşmaya çalıştık. Çok şükür tahliyelerin başlayacağını söylediler. Kısa kısa aksilikler olsa da başarıldı. Tahliyeler daha devam ediyor. Türk milletimize, Türkiye Cumhuriyetimize ve bizimle ilgilenen arkadaşlara canıgönülden çok teşekkür ediyorum."

Ömer Faruk Şişli ise Sudan'da 4 yıldır üniversite eğitimi gördüğünü ancak mezuniyetine 2 ay kala ülkedeki iç savaşın başladığını söyledi.

Ülkedeki durumun kötüye gitmesi nedeniyle Türkiye'ye dönme kararı aldıklarını belirten Şişli, "Süreç çok zorlu geçti. Çatışma sesleri, bomba sesleri ve füze sesleriyle doluydu. Çok sıkıntılı günler geçirdik. Elektriksiz, susuz ama bu süreçte elçiliğimizle, Dışişleri Bakanlığımızla sürekli irtibat halindeydik. Elçiliğimizin ve devletimizin bize el uzatacağını biliyorduk. Bundan dolayı içimizde bir rahatlık vardı. Elhamdülillah 9'uncu günün sonunda 23 Nisan'da tahliyemiz başladı." diye konuştu.

"Bunu yapan başka bir devlet olmadı daha önce"

Şişli, Türkiye'nin Sudan'daki vatandaşlarının tahliyesi için yürüttüğü operasyonları diğer ülkelerin gerçekleştirmediğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Süreç zorlu geçti çünkü tahliye edilmek isteyen yüzlerce vatandaş vardı. Ardı arkası kesilmeyecek şekilde otobüsler yollara koyuluyordu. Tahliye olacak vatandaş fazla olunca haliyle bazı pürüzler oluyordu ama elhamdülillah hepsini atlattık, mutlu sona ulaştık. Devletimize ve tüm elçiliklerimize çok teşekkür ediyoruz. Bizi unutmadılar. Bu kadar kapsamlı, bu kadar fazla vatandaşın tahliyesini gerçekleştiren başka bir devlet olmadı daha önce. Bundan dolayı mutlu ve gururluyuz."


Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara Sivas Hızlı Tren Hattı'nın ücretsiz olduğunu duyurdu

HDP'den ortaklarına PKK operasyonu tepkisi: Bizimle mutabakat sağlayan Millet İttifakı'ndan ses gelmiyor

Yarısı Bizden kampanyamıza ilgi büyük: Bakan Kurum son rakamları açıkladı