AREDA Türk halkına akraba ilişkilerini sordu: Çarpıcı sonuçlar çıktı

Areda Survey’in akrabalık ilişkilerine yönelik düzenlediği araştırmaya göre Türk halkının yüzde 47’si akrabalık ilişkilerinin güçlü olduğunu söylüyor. Katılımcıların yüzde 58,4’ü ise akrabalarıyla aynı apartmanda ya da semtte oturmak istediğini belirtiyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Arşiv

Modern dünyanın bir getirisi olan kent yaşamı aile yapısını yalnızlaşmaya itse de araştırmada Türk halkının akraba ilişkilerine önem verdiği sonucu yer aldı. Akraba ilişkilerinin nasıl tanımlandığına dair katılımcılara yöneltilen soruda katılımcıların yüzde 47’si akrabalık ilişkilerinin güçlü, yüzde 33,3’ü ilişkilerini orta düzeyde, yüzde 19,7’si ise ilişkilerinin zayıf olduğunu belirtti.

Türk halkı ihtiyacı olduğunda akrabasının kapısını çalıyor

Günümüzde yaşanabilecek finansal sorunlar bankalar üzerinden, güvenlik, sosyal yardım ve benzeri sorunlar ise kamu kurumlarına müracaat edilerek çözülme yoluna gidilebiliyor. Araştırma sonucuna göre Türk halkı, modern insanın yalnızlaşması sorunsalına karşı kendisini akraba ilişkileriyle korumaya devam ediyor. Araştırmada “İhtiyacınız olduğunda akrabalarınıza müracaat eder misiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 41,4’ü bazı durumlarda, yüzde 22,1’i genelde müracaat ettiğini belirtti. Yüzde 36,5’i ise ihtiyaç duyduğu halde akrabasına başvurmadığını ifade etti.

Akraba bağlarımız güven veriyor

Türk kültüründe önemli bir yeri olan akraba ilişkileri ve onlara duyulan güven sayesinde hayatın kolaylaştığı bilinen bir gerçek. Üniversiteye başlayan gençler akrabaların evlerine emanet edilir, yurt dışı seyahatlerinde ilk olarak akrabanın kapısı çalınır, en zor ve acı günlerde akrabalar yanı başımızdadır. Araştırmada katılımcılarının yüzde 54,1’i zor duruma düşüldüğünde akrabaların desteğiyle bu zorluğun aşılabileceğini düşünüyor.

  • Metodoloji
  • Bu araştırma, 26-29 Eylül 2022 tarihleri arasında AREDA Survey tarafından CAWI (Computer Assisted Web Interview) yöntemiyle toplam 2000 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir.

FOTOĞRAF 11
En sevilen kahve hangisi: Areda Survey araştırdı
Areda Survey'in bin 100 katılımcı ile gerçekleştirdiği “En Sevilen Kahve" araştırmasının sonuçlarına göre Türk Kahvesi yüzde 77,0 ile liderliği yeni nesil kahve çeşitlerine bırakmadı.


Areda Survey araştırdı: İnsanları en çok sevdikleriyle birlikte olmak mutlu ediyor

FOTOĞRAF 12
Areda araştırdı: Türk halkı en çok hangi yalanı söylüyor?
Areda Survey'in bin 100 katılımcıyla gerçekleştirdiği ''En sık söylenen yalanlar'' araştırması sonuçlarına göre Türk halkının en çok başvurduğu beyaz yalan belli oldu.