Sinema 5’ten büyüktür: Gösterimdeki 60 filmden beşi 2 bin 500’den fazla salonu kapattı

2,5 milyondan fazla izlenen Bergen filmi 1100 salonda gösterimde. Türkiye’deki sinema salonu sayısı 4 bin civarı. Her 4 salondan biri Bergen için kapatılmış. The Batman 828, Mutlu Canavar Ailesi 258, Uncharted 204, Dilberay 191 salonda izleyici ile buluşuyor. Yani gösterimdeki 60 filmden 5’i 2500’den fazla salonu kapatmış. Sırf bu yüzden iki haftadır vizyona giren film sayısı azaldı.

Bergen filmi 2,5 milyondan fazla izlendi.

Sinemamızın en önemli ve değişmeyen gündem maddelerinden biri dağıtım meselesidir. Filmlerin kaç salonda, hangi seansta gösterileceğini özetleyen bu kavram pazarlama unsurlarındandır. Nihayetinde her film izlensin diye yapılır. Önceliği çok izlenmek olanlarla, önceliği estetik, anlam ve duygu olan yapımlar arasında tahmin edersiniz ki dağıtım noktasında farklar oluşuyor. Gişeyi hedefleyen filmin daha çok salonda gösterime girmesi, festivali hedefleyen yapımın daha az perde görmesi anlaşılır. Fekat ülkemizde makas o kadar açık ki, bazı filmlerin izleyiciye ulaşmaması için özel çaba söz konusu gibi.

Üstelik “güçlü olan kazansın” gibi sanatla aynı sayfada yer almaması gereken ifadeler dillendirilir. Diğer bir şekliyle “izlenmeyen film yapılmasın” ya da “izlenmeyecek filme neden salon verilsin” tarzında dillendirmeler de duyuluyor. Tam burada kafa karışıklığını gidermek ve kangren haline gelmiş yaramıza yeniden dikkat çekmek gerek.

AVM İLE DEĞİŞEN DURUM

İZLEYİCİ KARARINI SALONDA VERİYOR

Hem “izlenmeyen film neden gösterilsin” deyip, hem de ticari şartlar sebebiyle filmleri perdeye çıkarmamak çelişkidir. Diğer taraftan ilginç bir istatistik mevcut. Türkiye’de izleyicinin yarısından fazlası, hangi filmi izleyeceğine sinema salonunda karar veriyor. Yani bir film salonda afişini gösteremiyorsa seçilme şansı da yok. Onlarca salonu olan bir sinema işletmesi çok izleneceğini tahmin ettiği ya da çok izlenmesini istediği filmlere bonkör davranabiliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/18/10/59/resized_dba35-02221ec1adobestock_251143453.jpeg

SİNEMA 5’TEN BÜYÜKTÜR!

NE YAPILMALI?

“Dünya 5’ten Büyüktür” derkenki motivasyonla çözüm aranması gereken bir durum. 4-5 filmin salonların yarısını kapatmasına müsaade edilmemeli. Yasaklama ya da kısıtlamadan bahsetmiyorum. Aksine, daha çok salondan söz ediyorum. AVM sinemaları dışındaki seçenekler çoğaltılmalı. Sadece sinema gösterimleri olan mekanlar oluşturulmalı. Teknik altyapısı uygun yerler devreye sokulmalı ve yeterli olmayan yerlerin donanımı sağlanmalı. Valiliklerin ve belediyelerin kültür merkezleri ile gençlik merkezleri bu uygulama için gayet ideal. Bedava film izletmek için değil, seyir zevki yüksek ortamda daha çok sayıda filmin izleyici ile buluşmasına aracı olmak adına bu adımlar atılmalı.

FİLM, TİCARİ META DEĞİLDİR!

Bütün bu manzaranın yanında bir de dijital mecra durumu söz konusu. Artık filmlerin yapımı için de gösterimi için de bir seçenek… Ancak film, sinema salonunda izlenmeli. Sinema salonları açık ise bunun içindir. O halde sinema perdesine çıkmayı hedefleyen her film için haksız rekabetin önüne geçecek destekleyici çalışmaların yapılması lazım.

BATILI FİLMLERİN DAĞITIM DERDİ AZ

HAYAT
Bergen filmi eşinin yaşadığı Kozan'da gösterilmeyecek

HAYAT
Biyografik film furyası: Biz yeni başladık