Tesbih namazı nasıl kılınır kaç rekat?

Alemlere rahmet olarak yaratılan Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV)'in doğum gecesi olan mübarek Mevlid Gecesi bu akşam idrak edilecek. Mübarek Mevlid Gecesinde yapılacak ibadetler ve tesbih namazlarını vatandaşlar internet üzerinden aratıyor. Duadan sonra yapılacak ilk ibadetlerden biri tesbih namazı. Peki tesbih namazı nasıl kılınır kaç rekat? İşte detaylar...

Tesbih namazı nasıl kılınır kaç rekat?

Peygamber Efendimizin (sav) doğum günü olan bu gece ibadetlerini yerine getirmek isteyen milyonlarca vatandaş, bu mübarek gecede hangi ibadetleri yapacağını araştırmaya başladı. Vatandaşlar bu mübarek günü güzel geçirmek adına tebih namazının nasıl kılınacağını öğrenmek istiyor.

ÖZGÜN
24 Temmuz Cuma mesajları

Mevlit Gecesi'nde kılınması önerilen namazlar vardır. Tesbih Namazının kandillerde kılınmasının ayrı bir sevabı var. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:

Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: "Allah rızası için tesbih namazı kılmaya" diye niyet edilerek namaza başlanır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/19/06/30/resized_a8d93-72c237207d4be9fa99.jpg

Hadislerle tesbih namazı

Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas'a, "Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar." diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu', 14; Tirmizî, Salât, 238).

Tesbih namazının fazileti

Tesbih namazı, tesbih edilerek kılınan bir namazdır; menduptur, yani sevabı çok olan nafile namazlardan biri. Tesbih namazı tevbenin, istiğfarın en büyüğü... Sadece kavlen/dille-sözle değil, bütün vücutla fiilen yapılmalı. Yani fiili istiğfar ve ecri-sevabı çok büyük.

Tesbih namazı cemaatle kılınır mı?

Teravih namazından başka nafile namazlar için cemaat teşkili meşru görülmemektedir. Nafile namazların münferiden kılınması daha faziletlidir. Aslolan hüküm bu olmakla beraber, bazı şart ve kayıtlara bağlı olarak istisnai bir hüküm de mevcut bulunmaktadır.

Şöyle ki: Herkesin tek başına başaramayacağı tesbih namazını, tedai (davetleşmek) ve haberleşmek suretiyle olmaksızın, oturmakta olan birkaç kişi, aralarından birini imamlığa geçirip kendileri de ona uyarak kılsalar caizdir. Fakat, namaza başladıktan sonra selam verip namazı bozmak, "Amellerinizi iptal etmeyiniz" emr-i İlahisine aykırı düşer.

HAYAT
Cuma hutbesi: Son vazifeler