Yaren leyleğin anne yüreği: Yavrularını dolu yağışından korumak için kendini siper etti

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Uluabat mahallesinde balıkçı Adem Yılmaz ile kurduğu dostlukla adından sıkça söz ettiren "Yaren Leylek" bu kez yağmur ve dolu yağışı sırasında yavrularını korumak için sarf ettiği çaba ile yürekleri fethetti. Leyleğin yağmur başlamadan hemen önce yavrularını korumaya geçmesi ve kanatlarıyla yavrularının üzerini örttüğü o anlar yuvayı izleyen kameraya yansıdı.

Haber Merkezi İHA
Yaren leylek, dolu yağışı bitene kadar kanatlarıyla yavruların üzerini örttü.

Türkiye’yi Avrupa Leylek Köyleri ağında temsil eden tek köy olan Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç'ta balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren leyleğin dostluğu, milyonlar tarafından ilgiyle takip edilen hikayeye dönüştü. Dokuz yılda her göç zamanı geldiği köyde, Adem Yılmaz’ın kayığına konan ‘Yaren’, geçen aylarda yeniden geldi.

Dostluk ve vefayı Yaren'den öğrendik

Yaren Leylek'in 10’uncu kez gelişi, köylüler tarafından sevinçle karşılandı. Adem Yılmaz ile Yaren'in hikayesi 2019 yılında Karacabey Belediyesi’nin katkılarıyla, Yönetmen Burak Doğansoysal tarafından belgesel oldu. Belgesel, Prag Film Ödülleri'nde En İyi Belgesel ödülünü kazandı.

Yaren leyleğin yavrularını yağıştan koruduğu anlar kamerada
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Yaren Leylek, yağmur ve dolu yağışı sırasında yavrularını korumak için sarf ettiği çaba ile yürekleri fethetti. Görüntülerde yağmurun başlamasına saniyeler varken Yaren Leylek yavrularını korumak için hareketleniyor. Bu esnada ayaklarıyla tüm yavrulara dokunan Yaren Leylek daha sonra hızlanacak yağmurdan yavrularını korumak için kanatlarıyla onları kapatıyor.

O anları sosyal medyada paylaşan Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, “Aniden bastıran yağmurun şiddetini tam zamanında fark ederek korumaya geçen cefalı Yaren Leylek. Sağanak bir anda doluya çevirince bu kez yavrularını korumak için kendini siper ediyor. Yavruların hepsi sapa sağlam. Ebeveynleri de öyle. Bu izlediğiniz doğada baş ettikleri türlü zorluklardan yalnızca biri ve görüyorsunuz ne kadar zorlanıyorlar. Ayrıca şu yuvadan yavru atma meselesi yüzünden leyleklere cani gözüyle bakan güruh burada mı?” ifadeleriyle paylaştı.


Yuva 5 kamera ile izleniyor

Karacabey Belediyesi, Yaren leylek ve eşinin bulunduğu yuvanın internet üzerinden 7 gün 24 saat canlı yayın ile izlenebilmesi hedefiyle, geçen yıl yuvanın yakınına kamera sistemi kurdu. 'Yaren' leyleğin bu yıl 5 yavrusunun dünyaya gelmesiyle canlı yayına ilgi arttı. Bunun üzerine belediye ekipleri, yuvayı izleyen kamera sayısını 5’e çıkardı.


"Tam zamanında fark etti"

Yaren leylek ve 5 yavrusu, kameralarla 5 farklı açıdan izlenebilirken, yavrularını dolu yağışından koruduğu anlar da görüntüye yansıdı. Yaren leylek, dolu yağışı bitene kadar kanatlarıyla yavruların üzerini örttü.

Yaren Leylek ve Adem Amca hikayesini ortaya çıkaran doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, o anların görüntüsünü sosyal medyada paylaştı. Tüydeş, “Aniden bastıran yağmurun şiddetini tam zamanında fark ederek korumaya geçen cefalı Yaren Leylek. Sağanak bir anda doluya çevirince bu kez yavrularını korumak için kendini siper ediyor. Yavruların hepsi sapasağlam. Ebeveynleri de öyle. Bu izlediğiniz doğada baş ettikleri türlü zorluklardan yalnızca biri” dedi.

Belediye Başkanı Ali Özkan bu yıl Yaren Leylek’in yavrularına verici takarak muhtemel göç rotalarını ortaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtmişti.

FOTOĞRAF 14
Yaren Leylek geldi, beklenen buluşma gerçekleşti: Bu yıl 10'ncu kez geldi
Bursa'da yaşayan Adem amca ile dostluğu filme konu olan Yaren Leylek, Eskikarağaç Leylek köyüne bu yıl 10'ncu kez geldi. 'Yaren Leylek'in gelmesiyle çok mutlu olduğunu söyleyen balıkçı Adem Yılmaz, “Yaren benim evladım gibi. Altı ay boyunca ben balık tutup, ona yedireceğim" dedi.


FOTOĞRAF 11
Yaren leylek anne oldu: İsimleri anketle belirlenecek
Bursa'da yaşayan Adem Yılmaz ile dostluğu filme konu olan, yurt içi ve yurt dışından milyonlar tarafından ilgiyle takip edilen
Yaren leylekten sevindiren bir haber geldi. 10 yıldır göç zamanı geldiği Eskikaraağaç köyünde adem amcanın kayığına konan Yaren leyleğin 4 yavrusu dünyaya geldi. Yavruların isimlerinin anket sonucuna göre konulacağı öğrenildi.

FOTOĞRAF 15
Yaren leyleğin yuvasını canlı izleyenler fark etti: Ekipler hemen harekete geçti
Bursa'da, Karacabey Belediyesi'nin kurduğu canlı yayın kameralarıyla sosyal medyadan 7/24 izlenen Yaren leyleğin yuvasına taşıdığı naylon çuval parçası 2 yavrunun ayağına dolandı. Bu anları kameradan görenlerin ihbarı ile bölgeye giden ekipler yavruları kurtardı.



FOTOĞRAF 9
Binlerce kişi gelmesini bekliyordu: Baharın müjdecisi Yaren Leylek yuvasına kondu
Baharın müjdecisi haline gelen ve bir insanla kurduğu dostlukla gönülleri feth eden Yaren Leylek'ten sevindirici haber geldi. Köydeki yuvasına eşiyle birlikte konan Yaren, başta Adem Amca olmak üzere tüm köyü sevince boğdu. Sabah ağlarını suya Yaren Leylek için atan Adem Amca, sonunda leyleği kayığına kondurarak bu masalsı dostluğun 9. yılını kutladı. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da Leylek Köyü'ne giderek buradaki sevince ortak oldu.