Koronavirüste mutasyon zamanında tespit edilecek

Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülecek, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında desteklenen 'Covid-19 ile Mücadelede Ulusal Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi' hayata geçti. Test süresinin kısaltılması, 'genom analizi' çalışmalarıyla virüsteki mutasyonun zamanında tespit edilmesini amaçlayan projenin, Türkiye'nin koronavirüse karşı mücadele gücünü artırması bekleniyor.

Foto: Arşiv.

Sağlık Bakanlığı ile DSÖ tarafından yürütülecek 'Covid-19 ile Mücadelede Ulusal Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi'nin açılışı AB Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış toplantısına, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, AB-Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev katıldı.

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Aşı vurulur vurulmaz insanlar güvende olamazlar, gevşememek lazım

'TÜRKİYE'NİN KORONAVİRÜS İLE MÜCADELE GÜCÜ ARTACAK'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı, koronavirüs ile mücadelede Türkiye ve AB'nin işbirliği yapmaya devam ettiğini vurguladı. Kaymakcı, koronavirüs krizinin ilk günlerinde Türkiye'nin diğer AB ülkelerine ve diğer ülkelere hızlı şekilde tıbbi malzeme yardımında bulunduğunu, 141 ülkeden 100 binden fazla vatandaşını Türkiye'ye sağlıklı şekilde dönmesini sağladığını hatırlattı.

KORONAVİRÜS
''Aşı milletçiliği''ne dikkat: Rezerve edilen aşı siparişleri üstünden zorunlu aşı tartışması yapılması çok uygun değil

'ERKEN UYARI KAPASİMEMİZ DAHA DA GÜÇLENECEK'

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe de pandemi nedeniyle tüm dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğini, Türkiye'nin de bu süreçten etkilendiğini belirtti.

GÜNDEM
Tunceli’de mutasyona uğramış koronavirüs tespit edildi

'BULAŞI ÖNLEMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMALIYIZ'

DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, projeye ilişkin, "Bu proje aramızdaki verimli işbirliği ve ortaklığın devamı ve Türkiye'nin sağlık güvenliğini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu pandemi, sağlığın tüm yaşamımızın tarafları üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir. Küresel düzeyde şu anda 100 milyon vakaya ulaşılması bekleniyor. Hepimiz, bu virüsün daha da fazla bulaşmasını engellemek için elimizden geleni yapmalıyız. Bu proje ülke kapasitesinin tanı kitlerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Zamanında tespit, salgınların kontrolü için çok önemli. Bu durum bu projeyi çok ilgili kılıyor. Zira birçok ülkede virüsün yeni mutasyonlarını da görüyoruz" diye konuştu.

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Aşı vurulur vurulmaz insanlar güvende olamazlar, gevşememek lazım

'HEDEFİMİZ, TEST KAPASİTESİNİ ARTIRMAK'

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, bir yıl öncesinde koronavirüsün bulaşma ölçeğini tahmin etmenin söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Belki bir uzman bunu öngörmüş olabilir. Şimdi hepimiz bu devam eden enfeksiyon ve ölüm dalgası ile baş etmek için çabalıyoruz. Bu pandemi dünya çapında birlikte mücadele etmemizi gösterdi. Bu pandemiden etkilenmeyen ülke yok. Şimdiden tabii sosyo-ekonomik etkilerini hafifletmek için neler yapılabileceğini düşünmek lazım. Bu kriz çerçevesinde ortaklarımız ile çalışmalıyız. Bu proje bulaşıcı hastalıklarda Türkiye'yi destelemeyi amaçlıyor. Hedefimiz kısa vadede Türkiye'nin antijen test kapasitesini arttırmak" ifadesini kullandı.

KORONAVİRÜS
Mutasyona uğrayan koronavirüsün bilinmeyenleri: Daha hızlı yayılıyor, aşıyı olumsuz etkilemeyecek

KORONAVİRÜS
Prof. Dr. Mutlu: Mutasyonların aşıyı etkisiz hale getirme olasılığı çok düşük

DÜNYA
Mutasyon 7. ülkeye de sıçradı: Seyahat geçmişi bulunmayan bir çiftte tespit edildi

KORONAVİRÜS
İkinci mutasyon: Daha hızlı yayılıyor