Salgın sonrası karavan satışları patladı: Sosyal izolasyon için doğaya kaçıyorlar

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından korunmak isteyenler, sosyal izolasyon sürecinde 'evde kalı'ıyor. Ancak bazı vatandaşlar dört duvar arasına tıkılmak yerine karavan alıp doğaya kaçmayı tercih ediyor. Üreticiler, salgın süreci başladığından bu yana karavan üretimi yapan firmanın taleplerinin yüzde 300 arttığını söyledi.

Haber Merkezi İHA
Koronavirüs sonrası karavan satışları yüzde 300 arttı.

Koronavirüs salgını sonrası Türkiye ve dünyanın birçok ülkesine siparişler artınca karavan üreticisi tam kapasite çalışmaya başladı. Karavanlar 80 ila 200 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Sıfırdan 5 yaşına kadar karavan araçları otomobil sınıfına döndüğünden otomobillerde ödenen ÖTV uygulanıyor. Bu da araçların fiyatını yüzde 160 artırıyor. Sıfır karavanlar 300 bin liraya bitecekken yüzde 160 ÖTV uygulandığı için bu rakam 800 bin liraya çıkıyor. Hal böyle olunca karavan üreticileri de 5 yaşından büyük araçları karavan yapmak zorunda kalıyor.

FOTOĞRAF 14
Koronadan böyle korunuyorlar: Karavanını kapan Maltepe'ye park etti
Koronavirüs ile mücadelede önlemleri kapsamında yetkililerin 'evde kal' çağrıları sürerken, bu süreçte çok sayıda vatandaş ev yerine karavanlarda kalıyor. İstanbul Maltepe Kültür ve Spor Parkı'ndaki karavanlarda koronavirüs günlerini geçiren çok sayıda kişi , kendilerini burada izole ettiklerini söylüyor. Kimi yıllardır karavanda yaşarken, kimileri de salgın sonrası bu parka geldiğini söylüyor.

  • Firmalar, piyasada 5 yaşının üzerinde karavan yapacak araç bulmakta zorluk çekiyor. Bu durum ülkenin yurt dışına karavan ihracatına da engel oluyor. Karavan üreticileri yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını talep ediyor.

FOTOĞRAF 12
Koronavirüsten korunmak için karavanda izole yaşam oluşturdular
Koronavirüs önlemleri çerçevesinde 'Evde kal' uyarılarına uyan Antalyalıların yanı sıra çağrıya katılan karavancılar, komşularından uzak izole günler geçiriyor.

Bursa'da karavan üreten firmanın genel müdürü Hüseyin Taşkın, şunları söyledi:

"2013 yılından itibaren karavan üretimi yapmaktayız. Koronavirüsle birlikte siparişlerde büyük bir artış oldu. Şu anda sektörde yüzde 300 artış var. İnsanlar bu süreçte kendini izole etmek istiyor. Ayrıca bu yaz tatilini Ege ve Akdeniz kıyılarında geçirecek olan vatandaşlar kalabalık mekanlarda tatil yapmaktan kaçmak için karavanı tercih ediyor. "