2023 Bilecik Ramazan Bayram Namazı Saat Kaçta?

Diyanet İşleri Başkanlığı il il Bayram namazı vakitlerini yayınlandı. Bu yıl Bilecik’te Bayram namazı saat 06.46’da kılınacak. Bayram namazının kılınışı senede iki kez olması sebebiyle çoğu Müslüman vatandaş tarafından unutulabiliyor. Bu namaz hakkında merak ettiklerinize haberimizden ulaşabilirsiniz. Peki Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı farz mıdır? İşte soruların cevapları.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Bilecik Namaz Vakitleri

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte Bayram namazını kılmak isteyen vatandaşlar il il namaz vakitleri ve Bayram namazı kılınışı hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Bilecik Bayram namazı saati ve Bayram namazı kılınışına haberimizden ulaşabilirsiniz.

BİLECEK BAYRAM NAMAZI VAKTİ

Diyanet İşleri Başkanlığı imsakiyesine göre Bilecik Bayram namazı saati 06.46 olarak belirlendi. Bilecik ve diğer illerin Bayram namazı vakitlerini görmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Bilecik Namaz Vakitleri

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram Namazının Kılınışı Birinci Rek'at:

1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.

2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber"diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber"diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

6) İmam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.

BAYRAM NAMAZI FARZ MI?

Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.

KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILABİLİR Mİ?

İslam âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâye, I, 157; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 462). Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, Îdeyn, 15, 21; Hac, 81; Müslim, Salâtü’l-îdeyn, 1-3, 10-12). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması halinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.


Bilecik imsak saatleri 2023: Bilecik sahur, sabah ezanı vakitleri