Safran çiçeği fiyatı ne kadar? Faydaları neler?

Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, havaların erken soğuması nedeniyle çiçek açtı. Ağustos ayında ekimi yapılan, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanan safranın kilosu 100 bin TL’den satılıyor. Peki safran çiçeği faydaları neler? Neye iyi gelir? İşte soruların cevapları.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Safran çiçeği

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan20 kent" arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisinin hasadı başladı. Safran parfüm, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici bitki olarak da tüketiliyor. Sayısız faydası bulunan bu bitki ile ilgili her şeyi haberimizde bulabilirsiniz.

SAFRAN ÇİÇEĞİ FAYDALARI NELER? NEYE İYİ GELİR?

Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelen safran, mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak biliniyor.

> Antikarsinojenik (kanser bastırıcı), antimutajenik (mutasyon önleyici), immünomodüle edici, ve antioksidan benzeri özellikleri olduğu modern tıp tarafından bulunmuştur.

> Anti kanserojen maddeler sayesinde bağışıklık ve sinir sistemini güçlendirir.

> Karaciğeri temizlediği gibi kandaki zararlı hücreleri de temizleyerek damar tıkanıklığı riskini azaltır.

> Safran çiçeği kalp kaslarını kuvvetlendirerek kalp hastalıklarına yakalanma oranını düşürür.

> Safranın içerdiği bileşenler bünyede depresyona neden olan asit dengesinin bozulmasına engel olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı ruh sağlığı alanında yaygın olarak safran kullanılır.

> Etkili antioksidan özelliğinden dolayı safran, sindirim sistemi için faydalıdır.

> Safran potasyum açısından zengin olduğu için kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olur.

> Safranın içerdikleri cilt sağlığı açısından da faydalıdır. Cildin temizlenmesi ve genç kalması için safran cilt maskelerinde yaygın olarak kullanılır.

KİLOSU 100 BİN LİRADAN ALICI BULUYOR

İhlas Haber Ajansı muhabirine konuşan safran üreticisi İsmail Yılmaz;

‘’Şuan ki kilogram satış fiyatımız 100 bin lira civarında, alıcısı var. Bu sene Avrupa ve Arap ülkelerinden gelenler var. Bunlar safrana meraklılar. Tarlada görmek ve satın almak istiyorlar” diye konuştu.

FOTOĞRAF 9
Soğuk havalarda bağışıklığı güçlü tutmaya yarayan besinler
Sonbaharın gelişiyle beraber havaların düzensiz seyretmesinden dolayı grip sezonu açılmış oldu. Peki, grip sezonunda hastalığı kolay atlatmak için ne yapabiliriz, bağışıklığımızı nasıl güçlendirebiliriz? Vücudu hastalıklara karşı koruyan işleyişe bağışıklık sistemi adı verilmektedir. Hastalıklara karşı direnç sağlayabilmek ve hastalıklardan korunmak adına bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Özellikle salgın hastalıkların artış gösterdiği günümüzde bağışıklık sistemini desteklemenin önemi artmaktadır. Peki bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz, neleri tüketmeliyiz? Diyetisyen Gözde Karaca konu hakkında bilgiler verdi.