Süresiz nafaka düzenlemesi var mı?

Süresiz nafaka, Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesinde düzenlenmiştir. Süresiz nafaka, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemedir. Süresiz nafaka nedeniyle binlerce mağdur oluştu. Süresiz nafaka düzenlemesini bekleyenlerin sayısı her geçen gün artmakta. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "1 gün evli kalıp onlarca yıl nafaka ödeyen kişiler var. Ancak kadınları da mağdur etmeyecek bir güvenceyi sağlamamız gerekiyor." dedi. Peki, süresiz nafaka bitiyor mu? Nafaka sistemi nasıl olacak? Süresiz nafakanın şartları nedir? Süresiz nafaka miktarı nasıl belirlenir, nasıl kaldırılır? İşte detaylar.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Süresiz nafaka kalkıyor mu, yeni düzenleme nasıl olacak?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, süresiz nafaka konusunda kritik açıklamalarda bulundu.

Süresiz nafaka kalkacak mı?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç katıldığı bir televizyon programında süresiz nafakaya ilişkin olarak "1 gün evli kalıp onlarca yıl nafaka ödeyen kişiler var. Ancak kadınları da mağdur etmeyecek bir güvenceyi sağlamamız gerekiyor. Bu dengeleri gözeterek bir tasarı hazırlayacağız. Bu düzenleme Meclis'İn yeni döneminde gündeme gelecek. 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu, yaklaşık 20 yıldır uygulanıyor.” dedi. Tunç, "Aile ile ilgili, aileyi sapkın akımlardan korumak üzerine bir düzenleme var. Aile toplumun temelidir. Kadın ile erkeğin eşitliğine dayanır ve sadece kadın ile erkek evlenebilir. Bunlar yeni anayasa ile güvence altına alınacak." diye de ekledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş süresiz nafaka için ne dedi?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, süresiz nafaka uygulamasını eleştirdi. Göktaş, “Süresiz nafaka bence adil bir durum değil. Mağdur olan erkeklerimiz varsa onun da yanındayız” diye konuştu. Süresiz nafakanın adil olmadığını savunan Göktaş, şu değerlendirmede bulundu: “6284 bizim önemli bir kanunumuz. Diğer yandan karardan kaynaklı bazı mağduriyetler doğuyorsa bunları ele almak lazım. Ben süresiz nafaka konusunu da önemsiyorum. Bazı insanlar 1990’lı yıllarda evlenmiş. Süresiz nafaka ödemek gibi uygulama kabul edilebilir olamaz. Dolayısıyla bunu da ele almak ve buna da dikkat etmek lazım. Eğer bir mağduriyet oluşuyorsa üstesinden gelmek lazım. Diğer bakanlıklarımızla da bu konunun üzerinde çalışmayı hedefliyoruz.

‘Süresiz nafaka gibi bir durum adil bir durum değil’

Süresiz nafaka gibi bir durum adil bir durum değil. Bu durumun gerçekten önemli bir şekilde ele almaması lazım. Süresiz bir nafaka sizin için adil mi? Açıkça sormak istiyorum. Tabii ki mesela uygulamadan kaynaklandı. O yüzden Adalet Bakanımız ile görüştüğümüzde bu nafaka konusunu, 6284 konusunu ve bizim bakanlığımızı ilgilendiren boyutlarını ele aldık. Bunun Adalet Akademisinde ders olarak verilmesini düşünüyorum. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Hakimler ve savcıların bu konuyu özel ders olarak Adalet Akademisinde ele alabilirler.”

‘Mağdur olan erkeklerimiz varsa onun da yanındayız’

Bakan Göktaş'ın açıklamasının devamı şu şekilde: “Mağdur olan erkeklerimiz varsa onun da yanındayız. Bunları da dinlememiz lazım. Sonuçta biz Aile Bakanlığıyız. Kadına, erkeğe, gencine, yaşlısına, engellisine her kitleye hitap eden bir bakanlığız. Burada bir mağduriyet söz konusuysa onu da dinlememiz lazım. O yüzden o boyutunu asla es geçmememiz gerekiyor. Çok çok kıymetli.

Süresiz nafaka düzenlemesi nasıl olacak?

Süresiz nafaka ile ilgili süre gelen tartışmaları ve yeni düzenlemenin detaylarını Avukat Kerem Olcayto ve Ekonomist Muhammet Bayram Milliyet’e anlattı. Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi:

"Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988’e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.

Nafaka kaç yıl ödeniyor?

Bunun süreli hale getirilmesi uzun süredir konuşuluyordu. En son 2019 yılında dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül dile getirmişti, bugün ise tekrar ele alınıyor. Evliliğin yılına göre nafaka ödenmesi üzerinde duruluyordu. Eski pakette iki yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındakilerde 7-8 yıl, 5 ile 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl nafaka ödenmesi bekleniyordu.

Bu o zaman gündemde olan 2019 yargı paketinde gelmesi beklenen bir uygulamaydı ancak getirilmedi. Şimdi ise evliliğin yılına göre ve kusur oranına göre belli süre ile sınırlandırılması düşünülüyor. Fakat burada şöyle bir durum söz konusu: Burada bir arabuluculuk sistemi getirilmesi düşünülüyor. Boşanmalarda arabulucunun çok sağlıklı bir sonuç vermeyeceği tartışılıyor. Diğer yandan belli bir süre ile 2 yıl, 5 yıl, 10 yıl ile sınırlandırıldığında bunun ne zamandan itibaren başlayacağı belirtilmelidir.”

Süresiz nafaka nedir?

Süresiz nafaka, Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesinde düzenlenmiştir. Süresiz nafaka, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemedir.

Süresiz nafakanın şartları

Süresiz nafakanın şartları şunlardır:

  1. Boşanma gerçekleşmiş olmalıdır.
  2. Nafaka talep eden eşin kusurunun boşanmada daha ağır olmaması gerekir.
  3. Nafaka talep eden eşin, boşanma sonrasında kendi geçimini sağlayamaması gerekir.
  4. Nafaka talep eden eşin, boşanma öncesindeki yaşam standardını devam ettirmesi gerekir.

Süresiz nafaka miktarı nasıl belirlenir?

Süresiz nafakanın miktarı, nafaka talep eden eşin ve nafaka yükümlüsünün gelirine, nafaka talep eden eşin yaşı, sağlık durumu ve eğitim durumuna, nafaka talep eden eşin çalışma durumuna ve nafaka talep eden eşin çocuk sayısına göre belirlenir.

Süresiz nafaka nasıl kaldırılır?

Süresiz nafaka, nafaka talep eden eşin yeniden evlenmesi veya yoksulluğunun ortadan kalkması halinde kaldırılabilir.


Ev hanımlarına emeklilik şartları ve detayları belli oldu: Ev kadınlarına emeklilik nasıl olacak?

Faizsiz evlilik kredisi nedir, geri ödeme şartları neler?