Reaktör nedir ne işe yarar?

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Çernobil nükleer santralinin Rus askerlerinin kontrolüne geçmesinin ardından en büyük nükleer felaketlerden birine sahne olan Çernobil bölgesinde radyasyon seviyelerinde artış olduğu görüldü. Bu durum 'reaktör'ün ne demek olduğu ve ne işe yaradığına dair merakı ortaya çıkardı. Reaktör ne demek? Reaktör nedir? Reaktör ne işe yarar, çeşitleri nelerdir? İşte bütün detaylar.

Nükleer santral, nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisi üretmesidir.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve hala devam edegelen Rusya'nın Ukrayna işgali, Zaporjiya nükleer santraline ateş açması ile geçmişte yaşanan Çernobil'i gündeme getirdiği gibi nükleer santrale ve reaktöre olan merakı da arttırdı. Peki reaktör nedir? Reaktör ne işe yarar? Tüm detayları sizler için derledik.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/10/12/54/resized_9dd56-22e85553nukleerreaktor.jpg

REAKTÖR;

Yakıt olarak çevre havayı kullanan ve pervanelerin yardımı olmaksızın doğrudan doğruya tepkiyle çalışan, iki ucu açık boru biçiminde itici anlamına gelen reaktör, bir katalizör yardımıyla kimyasal tepkime oluşturarak enerji üretimi yapan endüstri kuruluşu anlamına da gelmektedir.

REAKTÖR ÇEŞİTLERİ

Enerji veya faydalı radyasyon üretmek için, uranyum, plütonyum gibi elementlerin atom çekirdeklerinin parçalanmasından yararlanılarak içinde bir nükleer fisyon zinciri reaksiyonunun oluşturulduğu ve kontrol altında sürdürüldüğü korunaklı özel oda veya bunun bulunduğu yapı, nükleer reaktör.

En sık kullanılan temel kimyasal reaktör çeşitleri tank ve boru (laminer akışlı ve piston akışlı reaktörler) tipi reaktörlerdir.

İki çeşit de hem sürekli hem de kesikli reaktör olarak kullanılabilir ve bir veya birden fazla katı madde içerebilir (reaktanlar, katalizörler veya diğer inert maddeler). Ancak reaktanlar ve ürünler büyük çoğunlukla sıvı veya gaz hâldeki akışkanlardır. Sürekli proseslerde reaktörler genellikle yatışkın hâlde çalıştırılırken, kesikli proseslerde geçiş hâlinde çalıştırılmalıdırlar. Bir reaktör ilk kez çalıştırılacağı veya kapatılacağı zaman geçiş halindedir ve ana proses değişkenleri zamanla değişir.

Çeşitli kimyasal reaktörlerin en önemli proses değişkenlerinin tahmin edilebilmesi için kullanılan üç idealleştirilmiş temel model vardır:

Reaktörler birçok değişkene göre sınıflandırılabilirler. Reaktörlerin sınıflandırılmasında net ayrımlar bulunmadığından birkaç duruma göre çeşitlere ayrılabilirler.

Çalışma prensibine göre reaktör çeşitleri şu şekildedir;

REAKTÖR NEDİR, NE İŞE YARAR?

Reaktörlerin çok sayıda çeşidi bulunmaktadır. Tüm bunlar farklı alanlarda kullanılan yapılardır. Rektörler, genel olarak enerjiyi dengelemek ya da üretmek için kullanılır. Bundan dolayı sanayide büyük önem taşımaktadır.

ÖZGÜN
Nükleer Santral nedir? Nükleer Santral patlarsa ne olur?

DÜNYA
Çernobil Nükleer Santrali'nin güç kaynağıyla bağlantısı kesildi