Secde nasıl yapılır: Tilavet secdesi ve sehiv secdesi yapılışı

Mübarek Ramazan ayının bitmesine günler kaldı. Rahmetin, muhabbetin ve samimiyetin içerisinde olduğu Ramazan ayının 27. günü Kadir Gecesinin idrak edileceği zamandayız. Kadir Gecesiyle birlikte en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında Tilavet secdesi ve Sehiv secdesi yer alıyor. Tilavet secdesi ve Sehiv secdesi nasıl yapılır, neden yapılır, ne okunur, nasıl niyet edilir? İşte bütün detaylar haberimizde...

Özgün

Mübarek Ramazan ayından Müslüman milyonlarca vatandaşın araştırdığı ve merak ettiği Tilavet ve Sehiv secdesini sizler için derledik. Tilavet secdesi ve Sehiv secdesi nasıl yapılır, neden yapılır, ne okunur, nasıl niyet edilmelidir? Faziletleri nelerdir? İşte bütün detaylar...

Tilavet Secdesi nedir?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/27/03/32/resized_8c75a-6b5315e7kadirgecesi.jpg

Tilavet Secdesi nasıl yapılır?

Kur’an-ı Kerim okunurken secde âyetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. Secde âyeti okuyan kişi namazda değilse, ister âyeti okur okumaz, ister daha sonra kalkıp secdeyi yapar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 254).

Namaz kılan kişinin namazda secde âyeti okuması hâlinde, secde âyetinden sonra üç âyetten daha fazla okumayıp, rükûya eğilecekse, tilavet secdesine niyet ederek rükûya gider. Yapmış olduğu bu rükû aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçer. Şayet üç âyetten daha fazla okuyacaksa, tilavet secdesine niyet ederek doğrudan secdeye gider ve bir defa secde yaptıktan sonra ayağa kalkıp kaldığı yerden kıraate devam eder (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 147).

Tilavet secdesi, namaz değilse de; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitah tekbiri sünnettir.

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr” demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, s. 183).

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/27/03/32/resized_2e59a-fa41b8e8ibadettt.jpg

Secde Ayetleri

Secde ayetleri: Kur’ân-ı Kerimde geçen secde ayetleri, 14 tanedir:

Sehiv Secdesi nedir, ne zaman yapılır?

Sehiv secdesi, namazda yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın sonunda yapılan secdedir. Namazda, unutarak bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması ya da bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi hâlinde noksanlığın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılması vaciptir (el-Fetâva’l-Hindiye, I, 138 vd.).

Sehiv Secdesi nasıl yapılır?

Sehiv secdesinin yapılış şekli şöyledir:

ÖZGÜN
Kadir Suresi: Kadir Suresinin anlamı, faziletleri ve önemi

ÖZGÜN
Zilzal Suresi Arapça Türkçe okunuşu, Zilzal Suresi meali

ÖZGÜN
Teheccüd namazı nasıl kılınır?