|

Azerbaycan-Ermenistan ateşkes kararına dair son gelişmeler

Rusya'nın arabulucuğunda Azerbaycan ile Ermenistan, bugün saat 12.00'dan itibaren ateşkese varılması konusunda anlaştı. Dağlık Karabağ'da ağır yenilgiler alan Ermenistan, Dağlık Karabağ için tavizler verebileceklerini söyleyerek teslim bayrağını çekmişti. Ateşkese dair ilk bilgiler, cenazelerin ve esirlerin değişimi için olduğu yönünde. Bölgede askeri hareketlilik devam ederken, çatışmaların yeniden başlayıp başlamayacağı bilinmiyor.

13:12 - 10/10/2020 Cumartesi
Güncelleme: 13:17 - 10/10/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov (soldaki) ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un arabuluculuğunda masaya oturdu.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov (soldaki) ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un arabuluculuğunda masaya oturdu.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı
Ceyhun Bayramov
ve Ermenistan Dışişleri Bakanı
Zohrab Mnatsakanyan
Moskova'da yapılan istişare toplantısında bir araya gelmişti.
  • Rusya Dışişleri Bakanlığında 10 saatten fazla süren toplantı sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak açıklamayı tek başına okudu.
Lavrov, "
10 Ekim 2020'de (bugün) saat 12.00'dan itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi
." dedi.

ATEŞKES NE ZAMAN BİTECEK?

Azerbaycan ordusunun sahadaki başarılı operasyonları, 28 yıl sonra Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtulması için büyük umut oldu.

Ateşkes kararı
hem Azerbaycan'da hem de Türkiye'de
hayalkırıklığı
ile sonuçlandı ancak iki ülke ateşkesin kapsamına dair somut bir açıklama yapmadı.

Ateşkes kararının esir takasını mı içerdiği yoksa iki ülke arasında müzakere sürecinin başlaması için mi yapıldığı önümüzdeki saatlerde belli olacak.

AZERBAYCAN: ERMENİSTAN SALDIRILARI SÜRDÜRÜYOR

Azerbaycan Savunma Bakanlığından ateşkes ilanından sonra yapılan açıklamada ise Ermenistan ordusunun cephenin Ağdere-Terter ve Fuzuli-Cebrail yönlerinde saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, bazı sivil yerleşim birimlerinin de Ermenistan ordusu tarafından top atışına tutulduğu kaydedildi.

Saldırı girişiminin Azerbaycan ordusunca başarıyla engellendiği, Ermenistan ordusuna karşılık verildiği ifade edildi.

ERMENİSTAN 280'DEN FAZLA TANK VE ZIRHLI ARACI İMHA EDİLDİ

Öte yandan, Azerbaycan Savunma Bakanlığının açıklamalarından derlenen bilgilere göre, 27 Eylül'den ateşkesin ilan edildiği 10 Ekim 12.00'a kadar Ermenistan'ın 280'den fazla tank ve zırhlı aracı, yaklaşık 300 top ve füze sistemi, 60'dan fazla hava savunma sistemi, 16 komuta yönetim ve gözlem mıntıkası, 8 mühimmat deposunu, 150'den fazla askeri kamyon ve aracı, 1 S-300 sistemi Azerbaycan ordusunca imha edildi.

  • Ermenistan ordusuna ait çalışır durumda
    18 tank da
    Azerbaycan ordusunun eline geçti. Ermenistan'ın saldırılarında
    31 sivil
    öldü,
    171 kişi
    yaralandı

Azerbaycan Başsavcılığı, çatışmalar başladığı günden ateşkese kadar olan sivil can ve mal kayıplarını açıkladı.

Ermenistan'ın saldırılarında 1137 ev, 45 apartman, 146 kamu binası kullanılamaz hale geldi.


#Azerbaycan
#Ermenistan
#Çatışma
#Ateşkes
#Karar
4 yıl önce