|

İhracatçıya risk ve talep ekranı

Küresel ekonomideki talep ve riskler; TİM'in geliştirdiği İhracat Pazar Monitörü'nden takip edilecek. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, devreye alınan uygulamada yer alan İhracat Talep Endeksi ile pazarlardaki talebi, Pazar Dayanıklılık Endeksi'yle de riskleri önceden görme imkanı bulacaklarını söyledi.

04:00 - 5/03/2024 Salı
Güncelleme: 00:28 - 5/03/2024 Salı
Yeni Şafak
Mustafa Gültepe.
Mustafa Gültepe.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’de bir ilk olan İhracat Pazar Monitörü içinde iki endeksin yer aldığını belirterek, İhracat Talep Endeksi ile pazarlardaki talebi, Pazar Dayanıklılık Endeksi ile de riskleri önceden görme imkanı bulacaklarını söyledi. TİM, önemli pazarlarda talebi oluşturan koşulları, global ekonomideki talep ve riskleri artık İhracat Pazar Monitörü’nden (İPM) takip edecek.

OCAKTA 101 DEĞERİNİ ALDI

İhraç edilen ürünlere olan talep koşullarını, ihracat yapılan pazarlar üzerinden temel makroekonomik göstergeler ve öncü makroekonomik göstergeleri kullanarak takip eden ve ilk defa yayınlanan İhracat Talep Endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 1 artış, yıllık bazda yüzde 0,4 azalışla 101 oldu. Endeks, ana pazarlardaki parasal sıkılaşma sürecinin sona yaklaşmasıyla 6 aydan sonra tekrar "100 olarak baz alınan" referans değerin üzerine yükseldi.

PAZARLARIN DİRENCİ ÖLÇÜLÜYOR

Uzun ve kısa vadeli sosyal, ekonomik ve politik göstergelerden yararlanarak oluşturulan ve ihracat pazarlarının risklere karşı direncini ölçen ve ilk defa yayınlanan Pazar Dayanıklılık Endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 0,6 artış, yıllık bazda ise yüzde 0,7 azalışla 99,7 oldu. Endeks, referans değerin altında kalsa da Orta Doğu’daki çatışmalarının ardından artan riskler, jeopolitik ortamın görece stabil hale gelmesi ve talep şartlarının müsbet katkısıyla geri çekildi.

ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENECEK

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ekonominin itici gücü ihracatın seyrini belirleyebilme noktasında TİM’in hayata geçirdiği İhracat Pazar Monitörü’nün çok önemli bir görev üstleneceğini vurguladı. Cumhuriyet'in ikinci 100 yılına "Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma" hedefiyle başladıklarını dile getiren Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "İhracat Talep Endeksi ile pazarlarımızdaki talebin hem genel durumunu hem de sektör ve ülke özelinde tabloyu görebileceğiz. Pazar Dayanıklılık Endeksi ile de pazarlarımızda risklerin genel durumunun yanında sektör ve ülke bazında gidişatı takip edebileceğiz."



#İhracat
#Ticaret
#Ekonomi
2 ay önce