|

İnternette haksız rekabete geçit yok

Rekabet Kanunu’nda yapılacak değişiklikle; Google, YouTube, Facebook, X gibi platformlar kayırmacılık, işlerlik, erişim gibi yükümlülüklere tabi olacak. Google arama sonuçlarında kendi ürünlerini üst sıralarda gösteremeyecek. Yükümlülükleri yerine getirmeyenlere ise yüklü miktarda para cezası var.

Uğur Duyan
04:00 - 24/05/2024 Cuma
Güncelleme: 01:35 - 24/05/2024 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, dijital platformlarda yaşanan dengesizlik ve piyasa bozucu durumları gözetecek şekilde değişecek. Yasal düzenlemenin, dijital telif mevzuatını oluşturacak kanunla desteklenmesi bekleniyor. Rekabet Kurumu'nun üzerinde çalıştığı 'dijital platformlar' mevzuat çalışması ile Dijital Telif Yasası'na ilişkin detaylar belli olmaya başladı.

MEVZUAT NEYİ DÜZENLEYECEK?

Yeni Şafak'ın ulaştığı taslak metne göre; mevzuatın dijital platformlara uyarlanabilmesi için Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’da değişikliğe gidilecek. Bu çerçevede, çevrim içi aracılık hizmetleri, arama motorları, sosyal ağ hizmetleri, video/ses paylaşımı ve yayımı hizmetleri, numaradan bağımsız kişiler arası iletişim hizmetleri, işletim sistemleri, bulut bilişim hizmetleri, internet tarayıcıları, sanal asistanlar ve çevrim içi reklamcılık hizmetleri yeniden düzenlenecek Yasa değişikliğiyle, yasaklanan her türlü hukuki işlem ve davranışlara cezai sorumluluk getirilecek.

PLATFORMLARA CEZA VERİLECEK

Yükümlülükleri yerine getirmeyenlere ise idari para cezası uygulanacak. Bu sayede, kullanıcılar daha güvenli bir internet ortamına, koruma olanağına, daha kaliteli hizmete daha düşük fiyattan ulaşacak. Ticari kullanıcılar ise hukuki belirlilik kazanacak. Küçük ve orta ölçekli firmaların korunması sağlanacak. Sıralama ve reklam bakımından şeffaflık ortamı oluşturulacak. Küçük işletmelerin korunması için büyük işletmelerin veriye erişim ve veri gücü sınırlandırılacak.

Böylece adil ve yarışabilir piyasa yapısı temin edilecek. Google, YouTube, Facebook, X gibi platformlara ise kayırmacılık, işlerlik, erişim gibi yükümlülüklere tabi olacak. Google arama sonuçlarında kendi ürünlerini üst sıralarda gösteremeyecek.

Dijital telife yasal koruma

Rekabet Kurumu'nun Meclis'e sunduğu taslak çalışmada, Dijital Telif Yasası'nın genel itibarıyla, dijital mecralarda içerik üreten kişi, kurum ve kuruluşların ürettikleri içeriğe ilişkin telif haklarını koruma altına alınmasını amaçladığı ifade edildi. Raporda, yasa ile dijitalleşen medya dünyasında içeriklerin hak sahiplerinin izni alınmaksızın/telifsiz şekilde kullanılmasının önüne geçileceği bildirildi. İçerik sahiplerinin emeğini nemalandırmak amacıyla bu yönde bir yasa çalışmasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

PAZAR GÜCÜ DENGESİZLEŞTİ

Rekabet Kurumu 1. Denetim ve Uygulama Dairesi Başkan Yardımcısı Selçuk Yılmaz, TBMM Dijital Mecralar Komisyonuna konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, haber içeriklerinin dijitale kayması ve dijital platformların habere erişimde uğrak mecralar olması, dijital platformlar ve haber yayıncıları arasında pazar gücü dengesizliği oluşturduğunu söyledi. Yılmaz, "Bu durum, haber yayıncılarının çevrim içi içeriklerden gelir elde etmesini engelleyebilmekte, sınırlayabilmekte ya da sonuç olarak haber yayıncılarının varlığına tehdit oluşturabilmekte. Bunun doğal sonucu olarak haber yayıncılarının reklam gelirleri düşmektedir" dedi.



#Rekabet kanunu
#İnternet
#Sosyal medya
24 gün önce