|

Limandan fabrikaya çipli takip

1 Temmuz'da yasaklanan plastik hurda ithalatı, sıkı denetim öngören yeni bir düzenlemeyle yeniden serbest bırakıldı. Yüksek yatırım gerektiren düzenlemenin, çevreyi kirleten merdiven altı işletmelerin önüne geçmesi bekleniyor. İthal atıklar, limandan fabrikaya gidene kadar çipli sistemle takip edilecek. Sektör temsilcileri polietilen atık ithalatının etkin denetimle serbest kalmasından memnun.

Haber Merkezi
00:30 - 11/07/2021 الأحد
Güncelleme: 00:35 - 11/07/2021 الأحد
Yeni Şafak
Plastik hurdanın ithalatı sıkı denetim şartıyla serbestleşti.
Plastik hurdanın ithalatı sıkı denetim şartıyla serbestleşti.

Ticaret Bakanlığı, 18 Mayıs’ta plastik/polietilen atık ithalatına getirdiği yasağı, etkin denetim kriterleri belirleyerek kaldırdı. Sıkı denetimin öne çıktığı yeni düzenlemeye göre Türkiye’de faaliyet gösteren 1350 geri dönüşüm firmasının tüm lisansları tümüyle yeniden gözden geçirilecek. Atık ithalatında suistimalin önüne geçebilmek için teminat mektubu zorunluluğu getirildi. Teminat mektubu ile aynı zamanda çevresel kaygılara yol açan merdiven altı firmaların elenmesi hedefleniyor.

HER İSTEYEN İTHAL EDEMEYECEK

Eskiden, ithalatçı firmalar; kırma makinesiyle elde edilen üretim kapasitelerinin en fazla yüzde 50’si kadarını ithal edebiliyor, kalan kısım yurt içinden tedarik ediliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise kırma makinesi kapasitesiyle değil daha büyük yatırım gerektiren ve daha katma değerli ürün aşaması olan ısıl işlem kapasitesi baz alınarak ithalat oranı belirlenecek. Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre; firmalar daha çevreci geri dönüşüm için gerekli makine-ekipmanları bulundurmak zorunda olacak.

ÜRÜNÜN NEREYE GİTTİĞİ TAKİP EDİLECEK

Ayrıca ithal edilen atığın takibi için tehlikeli atık taşımacılığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kullandığı Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT), plastik atık ithalatında da kullanılacak. Böylece ithal atıklar, limandan fabrikaya gidene kadar çipli sistemle takip edilecek. Ürünün gerçekten fabrikaya mı yoksa beyan dışı bir yere mi gittiği tespit edilebilecek. Söz konusu düzenlemeler piyasada “çantacı” olarak tanımlanan, ürün ithal ettikten sonra geri dönüştürmeyip ticaretini yapanların engellenmesini hedefleniyor.

SEKTÖRÜ DİSİPLİNE EDER

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, plastik/polietilen atık ithalatına ilişkin yeni düzenleme ile Türkiye’nin hem plastik atık ithalatıyla sanayisinin ihtiyacı olan geri dönüşüm ham maddesini sağlayacağını hem de etkin denetimle çevresel riskleri ortadan kaldıracağını ve sektörünü kontrollü hale getireceğini belirtti.

DOĞAYI KORUMAK DENETİMLE OLUR

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün de yaptığı açıklamada, polietilen hurdalarının ithalatına tekrar izin verilmesinin hem sektör hem ülke adına sevindirici bir gelişme olduğunu, sektörün ithalat yapabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genelgesinde de değişikliğe gidilmesi gerektiğini ifade etti. Gülsün, “Şüphesiz ki ülkemizin doğasını korumak en önemli önceliklerimizden lakin bunun yolu etkin denetimden geçiyor” dedi.

KAZANAN TÜRKİYE OLUR


Plastik Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ömer Karadeniz ise geri dönüştürülmüş plastik ham maddeye olan ihtiyacın her geçen gün artacağını belirtti. Karadeniz, “Ülkemiz plastik geri dönüşüm sektörü son yıllarda çok hızlı bir büyüme trendi yakaladı ve bu alanda yatırımlar artarak devam ediyor. İnanıyoruz ki bu sürecin sonunda kazanan ülkemiz olacak” değerlendirmesinde bulundu.

#Liman
#Çip
#Takip
#Atık
٪d سنوات قبل