|

Türkiye'nin ilk deniz füzesi Atmaca Yunanistan’da endişeye neden oldu: Ordumuz için tehlike

Türkiye’nin ilk deniz füzesi Atmaca, milli gemi TCG Kınalıada’dan yapılan atışında hedefi başarıyla imha etti. Bu gelişme, komşu medyasında yankı bulmaya devam ediyor. Yunan medya kuruluşu Pentapostagma’da yer alan haberde, Denizaltı Test Altyapısıyla envantere girecek güdümlü mermilerin ‘Yunan ordusu için başka bir tehdit’ olduğu ifade edildi.

11:32 - 17/12/2021 Cuma
Güncelleme: 12:55 - 17/12/2021 Cuma
Yeni Şafak
Atmaca
Atmaca
SAFFET ÖZDEMİR

Türkiye’nin son yıllarda birbiri ardına hayata geçirdiği savunma sanayii projeleri, Yunanistan’da gündeme gelmeye devam ediyor.

  • Türkiye’nin ilk deniz füzesi olan Milli seyir füzesi, milli gemi TCG Kınalıada’dan yapılan harp başlıklı atışında hedefi başarıyla imha etmişti. Bununla birlikte Türk denizaltısından füze fırlatma planı da bir başka çalışma. Tüm bu gelişmeler özelinde Yunan medya kuruluşu Pentapostagma’da bir haber yayımlandı.

“Türkiye denizaltıdan ATMACA ve GEZGİN füze denemeleri hazırlıyor - Ne pahasına olursa olsun balistik yetenek istiyorlar” başlıklı haberde bu çalışmaların bir tehdit olarak algılandığı gizlenmedi.


“YUNAN ORDUSU İÇİN TEHLİKE”

Haberde,
“Türk denizaltıları, büyük olasılıkla karadaki ve havadaki hedeflere saldırmak için yetenekler kazanacak ve sadece Yunan donanması için değil, aynı zamanda Yunan ordusu için başka bir tehlike yaratacak”
ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE ARTIK EV SAHİBİ KONUMUNDA

Ülkemiz artık sadece silah üreticisi değil, aynı zamanda bu silahların kullanılacağı platformlar üreten anahtar teslimi sistemler üreticisidir”
.

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan'a göre teknolojik sistemlerin geliştirilmesi ve test edilmesi de Türkiye'nin yol haritasında. Erkan'ın anlattıklarından, denizaltılarla birlikte ağır torpidoların da "stratejik silah" sayıldığını öğreniyoruz. Deniz altından atılan füzelerin, nerede ve ne zaman fırlatılacağı "düşman" tarafından bilinmediği için stratejik silah sistemleri olduğunu vurguluyor.
Dünyadaki birçok ülkede, bu gelişmiş stratejik sistemlerin satışına bile kısıtlamalar uygulanıyor.
Türk yetkili
, "Böylesine stratejik bir ürün geliştirmeyi başaran ülkemiz, TÜBİTAK SAGE imzalı DATA altyapısı sayesinde ürünlerini çok daha ucuza ve ağırlıklı olarak güvenli bir şekilde test etme imkanına kavuştu"
dedi.


İZİN ALMA DÖNEMİ SONA ERDİ


Özellikle denizaltılarımızın modernizasyon çalışmaları ile artık farklı bir süreç yaşanıyor. Denizaltı harp yönetim sistemimiz ve Türk atış sistemlerimiz sayesinde Almanlardan hiçbir izin ve bilgi alışverişi olmadan çok şey başarabiliyoruz. Erkan,
TÜBİTAK SAGE DATA, Türkiye'yi bu tehlikeden kurtaracak, testler sırasında ortaya çıkacak veriler ise ülkemizde kalacak ve bu son derece kritik”
dedi
.
Sinop'taki Türk füze merkezinin uzun süredir, aşırı gizlilik altında, yalnızca Almanya'dan inşa edilen Type-214 denizaltıları için değil, yalnızca ATMACA ve Gezgin balistik füzeleriyle uğraştığı bilgisi var. Türk uzmana ve diğerlerine göre Türk denizaltıları, büyük olasılıkla karada ve havada hedeflere saldırmak için yetenekler kazanacak ve sadece Yunan donanması için değil, aynı zamanda özellikle adalarda Yunan ordusu için başka bir tehlike yaratacak.
ATMACA Füzesi Özellikleri
Çapı: 350mm
Kanat Açıklığı:~1.4m
Uzunluğu:4.300 – 5.200 mm
Ağırlığı:<750 kg
Harp Başlığı:~220 kg
Sınıfı Motor Tipi: TR40
Menzil:~220 km
Sınıfı Güdüm Sistemi: ANS/KKS+RA+DL
Arayıcı Başlığı: ?
Bant Aktif RF Sürati: Mach 0.8/0.85?
Üretici Firma: Roketsan,
Türkiye
Sistem Özellikleri:
Otonom
Düşük Radar İzi
Yüksek Hassasiyet
Tüm Hava Şartlarında Görev Yapabilir
Karşı Tedbirlere Dayanıklı
Veri Bağı ile Hedef Güncelleme, Yeniden Saldırı, Görev İptal Yeteneği
Üç Boyutlu Görev Planlama
Su Üstü ve Su Altı Platformlarından Kara ve Su Üstü Hedeflerine Karşı Angajman
Su Üstü Platformlardan Su Üstü Hedeflere Karşı Angajman
Hedef Seçimi
Uzun Menzil
#Atmaca
#Savunma Sanayii
#Yunanistan
#Türkiye
2 yıl önce