|

Aile alarm veriyor: Çocuksuzluk bir norm haline geldi

Türkiye’de nüfus artış hızı iyice düştü. Yıllardır övündüğümüz doğurganlık hızında birçok Avrupa ülkesinin gerisinde kaldık. Geniş aile parçalanıp önce çekirdek aileye dönüşüyor, çekirdek aileler de yüksek oranda dağılma sürecine giriyor.

Uğur Duyan
04:00 - 25/05/2024 Cumartesi
Güncelleme: 05:09 - 25/05/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Uluslararası sınıflamada 'yaşlı' ülke konumuna düşen Türkiye'de, doğurganlık hızı birçok Avrupa ülkesinin gerisinde kaldı. Her 5 aileden biri dağılmış aileye dönüştü. Tek çocuklu aileler yaygınlaşırken çocuksuzluk bazı bölgelerde norm haline geldi. Bu veriler doğrultusunda TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu 'nüfus politikaları' gündemiyle toplandı. BM Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilciliği yetkilileri, komisyonda milletvekillerini bilgilendirdi.


HER 5 AİLEDEN BİRİ DAĞILDI

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İsmet Koç, yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye'deki nüfus artış hızının binde 1,1 seviyelerine gerilediğine işaret eden Koç, "Doğum hızı çok ciddi bir şekilde düştü. Bu doğurganlık eğilim devam ederse 2040-2050 yılında nüfusumuz 94 milyona ulaşıp orada duran bir yapıya kavuşacağını öngörüyoruz. Oradan sonra da nüfusumuz azalmaya başlayacak." ifadelerini kullandı. Doğum sayısının 2024 yılı itibarıyla 1 milyon 500 binden 958 bine gerilediğini aktaran Koç, Türkiye'de 2023 yılında kadın başına düşen doğum sayısının 1,51 civarında olduğunu, bunun da birçok Avrupa ülkesinden daha düşük bir rakam olduğunu söyledi. Koç, "Günümüzde doğurganlık yaşı 25-29'a kaydı. Doğum artık evlilik içinde erteleniyor.” dedi.


GENİŞ AİLE YAPISI ÇÖZÜLÜYOR

Geniş ailenin çekirdek aile yapısına dönüştüğünü, çekirdek ailenin de sayısının giderek azaldığını bildiren Koç, şunları söyledi: “Doğurganlığın azalmasıyla Türkiye'nin yaşlanma sürecine girdiğini görüyoruz. Türkiye yaşlı bir ülke konumunda. Demografik değişim aile yapısını da değiştiriyor. Geniş aile yapısı çözülüyor. Dağılmış ailelerde ciddi artış var, her beş aileden birinin dağıldığını görüyoruz. Daha önce Türkiye'de 3 çocuklu aileler yaygındı ama artık 2 çocuklu aileler bile azalmaya başladı. Bazı bölgelerimizde çocuksuzluğun da bir norm haline geldiğini görüyoruz. 2053 yılında her 100 aileden 69'unun çekirdek, 28'inin dağılmış, 3'ünün de geniş aileden oluşacağını tahmin ediyoruz."


SEZARYEN DOĞUMDA İLK SIRADAYIZ

UNFPA Program Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya da nüfusun sağlık ve sosyal hizmetlere etkisine değindi. Yıldırımkaya, Türkiye'nin yüzde 58 oranıyla sezaryen doğumda, dünyada ilk sırada yer aldığını kaydetti.


#toplum
#aile
#çocuk
23 gün önce