|

Sokak köpekleri araştırmasına katılanların yüzde 80,4'ü: Köpekler barınaklara yerleştirilmeli, sahiplenilmeyen ve hasta olanlar uyutulmalı

İletişim Başkanlığı, "Halkın Nabzı" araştırmaları kapsamında, son yıllarda gündemden düşmeyen 'sokak köpekleri' meselesini, beş soruyla vatandaşa sordu. Araştırmanın sonucunda mahallelerin yüzde 88,4'ünde sahipsiz sokak köpeklerinin bulunduğu ve katılımcıların yüzde 83,6'sının bunu "sorun" olarak gördüğü belirlendi. Vatandaşların yüzde 80,4'ü "köpekler barınaklara yerleştirilmeli, sahiplenilmeyen ve hasta olanlar uyutulmalı" görüşünü savundu.

20:10 - 24/05/2024 Cuma
Güncelleme: 20:48 - 24/05/2024 Cuma
Yeni Şafak
İletişim Başkanlığının 'sokak köpekleri' araştırmasına katılan vatandaşların yüzde 80,4'ü sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasını destekledi.
İletişim Başkanlığının 'sokak köpekleri' araştırmasına katılan vatandaşların yüzde 80,4'ü sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulmasını destekledi.

İki yılda 100’e yakın vatandaşın ölümüne neden olan başıboş köpeklerle ilgili yasal düzenlemenin kısa zamanda Meclis’e gelmesi bekleniyor. Tasarıya göre her belediye imkanı dahilinde sokak köpeklerini toplayacak ve köpekler için sahiplendirme ilanı yayınlayacak. Her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün beklenecek. 30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak.

İletişim Başkanlığı sokak köpeklerini vatandaşa sordu

İletişim Başkanlığı, son yıllarda ülke gündeminde her daim kendine yer bulan sokak köpekleri konusunda beş sorudan oluşan bir kamuoyu araştırması yaptı.

18 Ekim-8 Kasım 2023 tarihlerinde yapılan araştırmaya, Türkiye'nin dört bir yanından gönüllüler katıldı.

En çok katılım İstanbul Ankara ve Antalya'dan

Araştırmaya en yüksek katılım sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya'dan oldu. Gönüllülere kapalı uçlu sorular yöneltildi.

Yüzde 83,6'sı 'sorun' olarak görüyor

-Yaşadığınız mahallede sahipsiz sokak köpekleri mevcut mu?

Katılımcıların yüzde 88,4'ü "evet", yüzde 11,4'ü ise "hayır" yanıtını verdi.

-Sahipsiz sokak köpekleri konusunu Türkiye için sorun olarak görüyor musunuz?

Katılımcıların yüzde 83,6'sı "evet", yüzde 16,4'ü ise "hayır" yanıtını verdi.

-Bu sorunun çözümü için nasıl bir yol izlenmeli?

Katılımcıların yüzde 80,4'ü "barınaklara yerleştirilmeli, sahiplenilmeyen ve hasta olanlar uyutulmalı", yüzde 18,4'ü "kısırlaştırılarak mevcut yaşam alanına bırakılmalı", yüzde 1,2'si "bu haliyle mevcut yaşam alanlarında bırakılmalı" dedi.

-Sahipsiz bir sokak köpeği sahiplenmeyi düşünür müydünüz?

Katılımcıların yüzde 74,4'ü "hayır", yüzde 25,6'sı ise "evet" yanıtını verdi.

-Siz veya aile-arkadaş çevrenizden sokak köpekleri tarafından saldırı vakası yaşayan oldu mu?

Katılımcıların yüzde 50,1'i "evet", yüzde 49,9'u ise "hayır" yanıtını verdi.

Kaynak: İletişim Başkanlığı - TRT Haber

Araştırma sonuçları

Yapılan kamuoyu araştırması neticesinde; katılımcıların büyük bir bölümünün mahallesinde sokak köpeklerinin olduğu ve kendileri için tehlike oluşturduğu, sokak köpekleri konusunun ülke gündemi için yadsınamayacak bir konu olduğu ve devlet tarafından çözüme kavuşturulması yönünde girişimlerin olması gerektiği, sokak köpeklerinin daha fazla vatandaşa zarar vermesinin engellenmesi adına barınaklara yerleştirilmesi; sahiplenilmeyen ile hasta olanların uyutulması gerektiği, katılımcıların yarısının yakın çevresinden en az bir kişiye sokak köpeği saldırısı gerçekleştiği, sahipsiz sokak köpekleri konusunu ülke için sorun olarak görenlerin büyük kısmının büyükşehirlerde yaşayanların oluşturdukları, sokak köpeklerinin yaşam alanlarından toplatılıp barınaklara yerleştirilmesini talep eden erkek katılımcıların kadın katılımcılara oranla daha fazla olduğu tespit edildi.



#Sokak Köpekleri
#İletişim Başkanlığı
#İstanbul
#Ankara
23 gün önce