Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerin farklı değerler üretir hale geldiğini söyledi. İsim vermeden Boğaziçi’ndeki yapıyı eleştiren Erdoğan, “Eski Türkiye’nin alışkanlıklarıyla devletten ve toplumdan kopuk, inşa ettikleri hükümranlık alanlarını korumanın peşinde olanlar yok değil. Ama onlar da adım adım bu ülkenin üniversitesi olduklarını, bu millete hizmet etmekle mükellef olduklarını anlayacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversitelerin millete hizmetle mükellef olduklarını belirtti.
- Türkiye’nin, Avrupa’da üniversiteye erişim konusunda ilk sıraya çıktığını vurgulayan Erdoğan,yükseköğretimde sayısal değişimin yanısıra kalite odaklı yapısal dönüşümlerin de gerçekleştiğini vurguladı.Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
GERÇEK YÜZLERİNİ GÖRÜYORUZ
AKADEMİK KARİYER MÜJDESİ
- Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi ile 15 genç üniversitenin öğrencilerinin bazı derslerini, 12 üniversitenin kıdemli hocalarından alacağını açıkladı."YÖK’ün uygulamaya koyacağı önemli bir projenin müjdesini vermek istiyorum"diyen Erdoğan,"YÖK Akademik Kariyer Liyakat Projesi'dir.Doktoralı insan kaynağının daha şeffaf bir şekilde istihdamına imkan sağlamaktır.Türk veya yabancı uyruklu doktorasını tamamlamış tüm akademisyen adaylarımız ile öğretim üyesi arayan üniversitelerimiz bu platformda bir araya geleceğiz’’ diye konuştu.
DÜNYADA İLK 10 ÜLKE ARASINDAYIZ
Anayasa zirvesi
- Edinilen bilgilere göre, Erdoğan ve Bahçeli’nin 2023 seçimlerine kadar tamamlanmayı planladıkları anayasa çalışmalarında ilk hedef olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini güçlendirecek adımlar olacak.Görüşmede Türkiye’de darbeler sonrası yapılan anayasaların vesayet içerdiği belirtildi. 12 Eylül darbesinin ardından yapılan mevcut 1982 Anayasası’nda yapılan değişikliklerle bile vesayetten kurtulunamadığına dikkat çekildi.İki liderin Türkiye’nin vesayet anayasasından kurtulması konusunda görüş birliğine vardığı, muhalefetin ilk tepkilerinin de enine boyuna masaya yatırıldığı öğrenildi.
50 ARTI BİR DEĞİŞMEYECEK
- İki lider, anayasa çalışmalarının yanı sıra iç ve dış gelişmeleri de değerlendirdi.Görüşmede, yargı ve ekonomik alanda yapılacak reformlar da masaya yatırıldı. Erdoğan, reformlarda son gelinen noktayı Bahçeli ile paylaştı.Görüşmede, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan eylemler de gündeme geldi.
Öte yandan Anavatan Partisi de Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısına destek verdiğini açıkladı.