|

Yeni Şafak'ın haberiyle skandal ortaya çıktı: Disney geri adım atmadı

Disney Plus tüm Türkiye’den yükselen tepkilere rağmen geri adım atmadı. “Atatürk” dizisi küresel platformda değil Yeni Şafak’ın yazdığı gibi 3 Kasım’da sinemada gösterime girecek. Disney üç günlük suskunluğun ardından yaptığı açıklamada diziyi film olarak önce Fox’ta ardından sinemada yayınlayacağını duyurdu. Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner, gerekçe olarak “içerik stratejilerindeki değişikliği” gösterirken ABD’deki Ermeni lobisinin baskılarından söz etmedi.

Sevda Dursun
04:00 - 3/08/2023 Perşembe
Güncelleme: 02:00 - 3/08/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Atatürk dizisi.
Atatürk dizisi.

Disney Plus, Atatürk dizisini platformunda yayınlamama kararından vazgeçmedi. Yeni Şafak’ın haberiyle gündem olan Disney’in tavrı, kamuoyunda tepkilere yol açmıştı. “Ermeni lobisine boyun eğdi” haberimiz sonrası tepkiler çığ gibi büyüdü. Twitter’da “Disneyiptalet” etiketi uzun süre gündemin ilk sırasından düşmezken, “Atatürk” ve “Ermeni” etiketleri de on binlerce kez kullanıldı. Türkiye’deki kullanıcılar, birer birer aboneliklerini iptal etmeye başladı.

Nihayet üç günlük suskunluğunu bozan Disney Plus, bir açıklama yaptı. Atatürk dizisinin iki film olarak televizyonda ve sinemada yayınlayacaklarını duyuran platform, haberimizi de teyit etmiş oldu. Böylece ilk film 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Fox kanalında yayınlanacak ve ardından 3 Kasım’da sinemada vizyona girecek. İkinci film ise, 22 Aralık’tan itibaren sinemalarda olacak. Her iki film de 2024 yazında Fox ekranlarında yer almaya başlayacak. Böylece dizinin globalde yayınlamayacağı kesinleşmiş oldu.

DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞACAKMIŞ

Disney, Ermeni lobisiyle ilgili bir açıklama yapmazken, ‘geniş kitlelere ulaştırmak’ kisvesi altında aldıkları kararı armağan olarak sunmaya çalıştı. Ermeni lobileri, uzun zamandır Disney Plus’a ‘savaş suçlusu ve soykırımcı’ olarak gösterdikleri Atatürk’ü öven bir diziyi yayınlamaması için baskı yapıyordu.

The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner konu hakkında şunları söyledi: “Atatürk içeriğimizi Cumhuriyetimizin 100. yılında izleyicilerimiz ile buluşturuyoruz. İçerik stratejimizde yapılan değişiklikler sonucunda iki film olarak planladığımız Atatürk’ün ilk TV özel versiyonunun Fox kanalımızda yayınlanmasının ardından, iki film sinemalarda ve sonrasında Fox ekranlarında olacak. Böylece, ‘Atatürk’ü çok daha geniş kitlelere ulaştırmış olacağız.”

BOYUN EĞENLER UTANSIN

Disney’in bu hamlesi siyasetin de gündemine oturdu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu lobinin yegane amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın” derken, bu faaliyetler sürerse herhangi bir şekilde Türkiye’nin kurumları ile iş yapmalarının söz konusu olmadığını dile getirdi. Disney’in bu kararına AK Partili birçok siyasetçi tepki gösterirken, sürece Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın da bizzat müdahil oldu.

RTÜK İNCELEME BAŞLATTI

Öte yandan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından, “Disney+” isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan “Atatürk” dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır” açıklamasını yaptı.

BU NASIL ATATÜRKÇÜLÜK

Her fırsatta Atatürk’ün partisi olduğunu dile getiren ve bununla prim yapan CHP sessizliğini koruyor. Birkaç isim haricinde Disney’in kararına tepki gösteren olmadı. Hemen her olaya sosyal medya hesaplarından tepki gösteren sözde muhalifler ve sanat camiası da suskun. Bu isimler arasında yer alan Tarkan, geçtiğimiz aylarda Disney Plus reklamında oynamıştı. Şahan Gökbakar ise Recep İvedik filminin yayın haklarını Disney’e satmıştı. Şimdi solcular Atatürk’ün dizisini Amerikalıların çekmesine mi yansın, yoksa Ermeni lobisinin baskısıyla dizinin global platformda yayınlanmamasına mı? Sessizlikten başka çareleri yok gibi.



#Disney Plus
#Atatürk dizisi
#FOX TV
9 ay önce