|

Vedat Bilgin’den flaş EYT açıklaması: İnsanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. Bilgin, "İstifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz" diye konuştu. Peki EYT ne zaman Meclis'e gelecek? Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi yürürlüğe gireceği tarih belli oldu mu? İşte EYT son durum gelişmeleri.

13:06 - 14/12/2022 Çarşamba
Güncelleme: 13:10 - 14/12/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Vedat Bilgin'den EYT son durum açıklaması
Vedat Bilgin'den EYT son durum açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bu ay sonuna kadar EYT konusunu neticelendireceğiz” diye konuştu. EYT yasasına ilişkin bir açıklama da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi. Bakan Vedat Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca düzenlenen Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi'nin kapanış konferansında asgari ücret görüşmelerine ilişkin konuştu.

EYT kimleri kapsayacak?

  • EYT'yle ilgili konuşan Bakan Bilgin şunları söyledi: "Teknik sorunla yaş arasındaki ilişki nasıl kuruldu bilmiyorum ama teknik sorun adı üzerinde kayıtlarla ilgili sorunlar var. Sorunların çözüldüğünü söylüyoruz, bir sorun var değil, altyapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT düzenlemesinin gecikmesine yönelik eleştirileri yanıtladı. Bilgin, "Gizli bir şey yok, gecikme teknik nedenlerden dolayı" dedi. Bakan, çalışmanın ay sonunda Meclis'e sevk edilebileceğini söyledi.

EYT kimleri kapsıyor yaş sınırı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki açıklamalarında yaş sınırı olmayacağını söylemişti. Bilgin, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini dolduran ve 5 bin prim günün tamamlayanların düzenlemeden yararlanacağını açıklamıştı.

Emekliliğe hak kazanılacak olan tarihi açıklayan Bilgin, şartlar konusunda şunları söyledi;

“EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok.” Bakan Bilgin EYT hakkında açıklamalarında, EYT'li olan kişilerin prime takılmayacağını belirtti ve şunları söyledi;

"Milyonlarca EYT'li var deniliyor. Rakamlar 5 milyondan 8 milyona kadar çıkıyor. Şu anda yaş şartını kaldırsak emekli olacak, prim gün sayısı ve hizmet yılı tutan 1.5 milyon insan var. 1.5 milyon dediğim rakam, haziranda aldığımız veri. Bu rakam yılsonu itibarıyla değişir. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söyledi. Prime takılanlar olmayacak. Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400.

İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan değil."

EYT kıdem tazminatı nasıl ödenecek?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik düzenlemeyle işverenlerin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü, uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi konusunda Bakanlıkça hazırlık başlatıldığını bildirdi.

Nebati, Twitter hesabından, EYT'lilere yönelik düzenlemeye ilişkin yaptıkları hazırlıklar konusunda paylaşımda bulundu.

EYT ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışmalar yapıldığını anımsatan Nebati, "Bu çerçevede, işverenlerimizin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü, uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımızca hazırlıklar başlatılmıştır." ifadesini kullandı.

#eyt
#eyt son durum
#vedat bilgin
#cumhurbaşkanı erdoğan
1 yıl önce