|

Orucu bozan şeyler nelerdir?

On bir ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte gün içerisindeki alışkanlıklarımızda da değişiklikler oldu. Durum böyleyken “Orucu bozan şeyler nelerdi?” sorusu tekrar gündeme geldi. Hz. Peygamber (sav), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhari) buyurmuştur. Konuyla ilgili gerekli hatırlatmaları yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşları bazı konularda uyardı. İşte “orucu bozan şeyler nelerdir?” sorusunun cevabı.

Yeni Şafak
10:34 - 20/05/2018 Sunday
Güncelleme: 12:11 - 20/05/2018 Sunday
Yeni Şafak
Diyanet orucu bozan şeyler hakkında bu yılda hatırlatmalarda bulundu.
Diyanet orucu bozan şeyler hakkında bu yılda hatırlatmalarda bulundu.

Kan vermek, diş fırçalamak, istifra etmek gibi durumlar karşısında orucun bozulup bozulmayacağı konusunda kararsız kalan vatandaşlar, tuttukları orucun bozulmaması için nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sayfasında yer alan bilgilendirmeyi sizlerle paylaşıyoruz.

İşte orucu bozan şeyler

  • Orucun temel unsuru, yeme, içme ve nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır.
  • Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Unutarak yemek içmek orucu bozar mı?

  • Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.
  • Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

Kusmak orucu bozar mı?

  • Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.
  • Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.
  • Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226).

Kan vermek orucu bozar mı?

  • Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır.
  • Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).
  • Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

Diğer durumlar

  • Burnuna kolonya çekmek (Koklamak bozmaz.)
  • Mukimken oruca başlayıp, sefere çıkınca yiyip içmek.
  • Ud ağacının, amberle tütsülenip dumanının çekilmesi.
  • Başkasının içtiği sigara dumanını isteyerek çekmek.
#Ramazan
#Orucu bozan şeyler
#kan vermek
6 years ago