|

Milyonları ilgilendiren yeni torba yasa geliyor: İçeriğinde neler var?

2. torba yasa maddeleri Meclis'te bekleniyor. Yeni torba yasa maddeleri ve içeriği gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet'in 100. Yılı'na özel emeklilere 5 bin TL ikramiye verileceğini belirtmişti. Emekliye bir defaya mahsus ikramiye düzenlemesi TBMM'de kabul edildi. Peki yeni torba yasada hangi maddeler var? İşte 2023 yeni torba yasa içeriği ve maddeleri hakkında merak edilen bilgiler.

13:18 - 5/11/2023 Pazar
Güncelleme: 13:19 - 5/11/2023 Pazar
Yeni Şafak
2. yeni torba yasa maddeleri içinde neler var?
2. yeni torba yasa maddeleri içinde neler var?
Cumhuriyet'in 100. yılına özel 5 bin TL
ikramiyesi Meclis'ten geçerken gözler torba yasaya çevrildi. Meclis'in ana gündem maddeleri arasında yer alan 2. torba yasanın içeriğinde; memur ve emekli maaş zammı, taşerona kadro ve ev hanımlarına emeklilik gibi konuların yer alması bekleniyor. İşte 2023 yeni torba yasa içeriği ve maddeleri hakkında merak edilen bilgiler.

Torba yasa ne zaman açıklanacak?

Henüz TBMM Başkanlığı'na torba yasa teklifi sunulmadı. Ancak kulislerden edinilen bilgiye göre önümüzdeki günlerde torba yasa teklifinin TBMM'ye sunulması bekleniyor.

Hatırlanacağı gibi AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, "Meclis açılır açılmaz emekli maaşı çalışması yapılacak" demişti. Yıldırım'ın açıklamasına da bakıldığında Meclis'in açılmasını takip eden günlerde emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemenin de yer alması beklenen torba yasa teklifinin TBMM Başkanlığı'na sunulması ön görülüyor.

Emekliye 5 bin TL ikramiye ne zaman verilecek?

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'na göre, emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödenecek. Bu ödeme, sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında, ölüm aylığı ve ölüm geliri dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılacak.

Yeni torba yasa maddeleri neler olacak?

Ekonomik konular üzerinde durulan torba yasanın içeriği henüz netleşmedi. Ancak emekliye Cumhuriyet ikramiyesinin açıklanmasının ardından memur ve emekli maaş zammı, evlilik kredisi ve ev hanımlarına emeklilik gibi konuların yeni torba yasada olması bekleniyor.

Evlenecek gençlere faizsiz kredi desteği

Ailelere ve gençlere yönelik desteklerin finansmanı için oluşturulacak bankanın temel gelir kaynağı, Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz, petrol ve maden kaynaklarından elde edilen devlet gelirlerinin bir kısmını içerecek. Bu kaynaklar, ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağlayacak şekilde kullanılarak, ailelere ve gençlere sunulacak destekler için ayrılacak.

Bankanın yasal altyapısı hazırlandıktan sonra evlenen gençlere yönelik 150 bin liraya kadar faizsiz kredi projesi hayata geçirilecek. Bu kredi, geri ödemesiz olarak başlayıp 24 ayı kapsayacak ve ardından 48 ay vadeli bir ödeme planıyla devam edecek. Başlangıç olarak deprem bölgesinde uygulanacak olan bu proje, zaman içinde tüm Türkiye genelinde genç çiftlere finansal destek sağlayacak bir inisiyatife dönüşecek. Bu adımlar, gençlerin evlilik süreçlerini kolaylaştırmayı ve aile kurma yolundaki ilk adımlarını atmalarını teşvik etmeyi hedefliyor.

Ev hanımlarına erken emeklilik yolu açılacak

Bir adım da ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak, emekliliklerini desteklemek için atılacak. Bu kapsamda ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'inin karşılanacağı sisteme ilişkin düzenleme yapılacak. Burada yapılacak desteğin de Aile ve Gençlik Bankası aracılığıyla sağlanması bekleniyor. İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik için her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim yatırılırken, mevcut asgari ücrete göre aylık 4 bin 292 lira 52 kuruş olan bu ödemenin bin 430 lira 84 kuruşunu devlet yatıracak. Ev kadınlarına aylık 2 bin 861 lira 68 kuruş prim ödeyerek emeklilik yolu açılacak.

Esnafın Bağkur primleri düşürülecek

1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek düzenleme de önümüzdeki dönemde Meclis'e taşınacak düzenlemeler arasında yer alıyor. Özellikle küçük esnaf, bu düzenlemeyle 1800 gün kazanacak. Burada düzenlemeden yararlanacak küçük esnafın '10 ve altı kişi çalıştıran' olarak tanımlanabileceği belirtiliyor.

Düzenlemede tarih kriteri de merak konusu. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000'den 7200'e inecek. Bu durumda EYT'li esnaf 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65'e varan) tamamlaması gerekecek.

100 bin taşeron işçiye kadro ne zaman?

Meclis'in ilk gündem maddelerinden biri de taşeron işçilere yönelik olacak. 100 bin taşeron işçinin beklediği işlem yasal düzenlemenin yapılmasının ardından hayata geçirilecek.

Memurların ek göstergesi ne zaman yükselecek?

Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme de çalışmalar tamamlanınca Meclis'e taşınacak. Önceki yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri 3600 ek göstergeden yararlanabilecek. Bu düzenleme memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını yükseltecek.


#torba yasa
#meclis
#emekli zammı
6 ay önce