|

6 başlıkta Türkiye ile İsrail mutabakatı

Türkiye ile İsrail arasındaki 6 yıldır kopuk olan ilişkilerin normalleşmesi için dün Roma'da yapılan görüşmede iki ülke anlaşmaya vardı. Türkiye'nin tüm şartlarının İsrail tarafından kabul edilmesinin Filistin ve Gazze halkının koşullarının iyileştirilmesi için tarihi bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:19 - 27/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
İsrail, İHH öncülüğünde Gazze’ye insani yardım malzemesi taşıyan gemi filosuna 31 Mayıs 2010 günü saldırı düzenlemiş ve Mavi Marmara gemisindeki biri Amerikan vatandaşı 9 Türkü şehit etmişti.
İsrail, İHH öncülüğünde Gazze’ye insani yardım malzemesi taşıyan gemi filosuna 31 Mayıs 2010 günü saldırı düzenlemiş ve Mavi Marmara gemisindeki biri Amerikan vatandaşı 9 Türkü şehit etmişti.

Yeni Şafak'ın üst düzey bir devlet görevlisinden aldığı bilgiye göre, Türkiye Cumhuriyeti İsrail ile sağlanan uzlaşmayı, '31 Mayıs 2010'dan beri sergilenen ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış diplomatik başarı' olarak görüyor.



İsrail, Mart 2013'te Türkiye'nin ilk talebini karşılayarak tarihte ilk kez yabancı bir devletten özür dilemişti. Mutabakat kapsamında Türkiye'nin diğer iki şartı da yerine getirildi. İsrail, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini kabul etti.



Türkiye ile İsrail arasındaki mutabakatın ana başlıkları şöyle:



Gazze nefes alacak

  • 1- Mutabakat çerçevesinde Türkiye, Gazze'ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek.

Konut ve hastane

  • 2- Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak.

Yeni santraller yapılacak

  • 3- Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu da çözülüyor. Gazze'ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. Yeni santraller yapılacak.

Kapsamlı projeler hayata geçiyor

  • 4- Mutabakat ile Gazze'ye ilaveten Batı Şeria'ya yönelik öngörülen Cenin Sanayi Bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi de kolaylaşacak.

Hamas hükmü kesinlikle yok

  • 5- İddiaların aksine mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmuyor. Türkiye'nin, Filistin devletine ve halkına güçlü desteği aynı şekilde sürecek.

Hamas ve Abbas da destekledi

  • 6- Bu süreçte Filistin hükümeti ve Hamas da, İsrail ile yürütülen görüşmeler bağlamında Türkiye'ye destek verdiklerini ifade etti.











#İsrail
#Gazze
#Hamass
8 yıl önce