|

Binlerce kişiye vergi müjdesi

Emlak Vergisi mükelleflerinin birinci taksit ödeme süresi Mayıs ayı sonunda bitiyor. 1 Mart itibari ile başlayan emlak vergi ödemelerini isteyenler tamamını ödeyebildiği gibi iki taksit şeklinde Mayıs ve Kasım aylarında da ödeyebiliyorlar. Peki bu süreç nasıl işliyor? Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, emlak vergisi konusunda merak edilenleri Yeni Şafak'a anlattı.

Yeni Şafak ve
11:08 - 29/04/2016 Cuma
Güncelleme: 11:18 - 29/04/2016 Cuma
Yeni Şafak
Emekliler, işsizler, ev hanımı ve engelliler emlak vergisi ödemeyecek.
Emekliler, işsizler, ev hanımı ve engelliler emlak vergisi ödemeyecek.

Emlak vergisi arsa değerleri her 4 yılda bir takdir komisyonlarınca yeniden belirleniyor. En son 2014 yılında belirlenmişti. Bunun yanı sıra her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttığını ve bu oranı Bakanlar Kurulu'nun iki katına kadar çıkarmaya yetkili olduğunu belirten Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, “Emlak Vergisi bu yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar yüzde 2,79 arttı. Emlak Vergisi Kanunu'na göre her yıl belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış yapılıyor. Bu çerçevede örneğin geçen yıl sahip olduğu gayrimenkul için 300 TL emlak vergisi ödeyen vatandaş bu yıl yüzde 2,79 artış ile 308,37 TL ödeyecek" dedi.



Zamanında ödemeyenlere gecikme faizi


Ödemesini süresi içinde ödemeyenlerin gecikme faizi ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Kolçak, zamanında ödeme yapmayanlara aylık yüzde 1,40 emlak vergisi gecikme faizi uygulandığını açıkladı.



Kimler vergi ödemeyecek?


Emekliler, işsizler, ev hanımı ve engelliler sahip oldukları brüt 200 metrekarenin altındaki tek konutları için emlak vergisi ödemiyorlar. Hatice Kolçak bu muafiyetten faydalanabilmeleri için bazı şartları taşımaları gerektiğini belirterek sözlerini sürdürdü;



“-Emekliler, işsiz ve ev hanımlarının emekli maaşları hariç, 29 bin lirayı aşan faiz, repo, fon kar payı, temettü gibi gelirinin olmaması lazım.



-Dükkân, arsa ve araziye sahip olmak sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanmaya engel olacak bir durum değildir. Ancak gelir getirmemesi gerekiyor. Bunlardan gelir elde edenler muafiyetten faydalanamaz.



-Hisseli eve sahip olan emekli, işsiz veya ev hanımları emlak vergi muafiyetinden hisse miktarı kadar faydalanırlar. Ancak burada hisse miktarına değil evin bütün metrekaresinin brüt 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor.



-Emekli, işsiz, ev hanımlarının sahip oldukları brüt 200 metrekarenin altındaki tek konutunun yanı sıra miktarına bakılmaksızın başka bir evde hissesi varsa sıfır oranlı emlak vergisinden bahsedemeyiz. Bu durumda hem hisse için hem de ev için emlak vergisi ödenir.



-Emlak vergi muafiyetinden faydalanmak için evde oturma şartı bulunmamaktadır. Sahip olduğu tek konutu kiraya verip kendisi de kirada oturan emekli, işsiz ve ev hanımları emlak vergi muafiyetinden yaralanabilir.



-Sürekli ikametgâh olarak kullanılmayan, yazlık niteliğinde ara sıra kullanılan evler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanmaz.



-Brüt 200 metrekarenin altında tek konuta sahip olan engelliler gelirlerine bakılmaksızın sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilirler."



Ödediklerinizi geri alabilirsiniz


Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak isteyenlerin bağlı olunan belediyeye ilgili muafiyet formunu doldurup vermesi gerektiğini söyleyen Kolçak, “Zamanında muafiyet formu vermemiş olanlar tahakkuk eden emlak vergi borçlarını sildirebilir veya farkında olmadan ödedikleri emlak vergilerini belediyeden iadesini talep edebilirler. Bunun için hem ilgili muafiyet formunu doldurup vermek hem de iadenin sağlanması için geriye dönük düzeltme dilekçesi vermek gerekir. İade geriye dönük 5 yılı kapsıyor" diye konuştu.



Sıfır binalara vergi avantajı


Bu yıl gayrimenkul alanların emlak vergisi ödemeyeceğini de açıklayan Kolçak, 2016 yılında gayrimenkul edinenlerin önümüzdeki yıl emlak vergisi ödemeye başlayacaklarını bildirdi. Hatice Kolçak bu yıl satın alınan gayrimenkul için belediyeye bildirim formunun yılsonuna kadar verilmesi gerektiğini söyledi.



İnşaatı yeni bitmiş sıfır gayrimenkul satın alanların ayrıca vergi avantajı bulunduğunu vurgulayan Kolçak, “Sıfır binalardan gayrimenkul satın alanlar ilk 5 yıl emlak vergisinin 1/4 kadar istisnadan faydalanabiliyor" dedi.



Belediye icra takibi yapıyor


Yasal olarak her gayrimenkul sahibinin ödemekle mükellef olduğu emlak vergisi ödenmediğinde gecikme cezası uygulandığını dile getiren Kolçak, tahsil edilemeyen emlak vergileri için belediyenin icra takibi yapacağını belirtti.



Gayrimenkul sahiplerinin yeni aldıkları taşınmazlar için bağlı oldukları belediyeye beyan vermemeleri durumunda vergi ziya-ı cezası ile karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Kolçak, bu nedenle gayrimenkul alımlarını beyan ile belediyeye bildirmek gerektiğini vurguladı.



Yeni düzenleme çok önemli


Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik, işlerinin kötü gittiği zamanlarda geciken vergi ödemeleri için 'faiz ve vade kolaylıkları' getirileceğini açıklamıştı. Vergi borcunu düzenli ödeyen mükellefin bazı avantajlara sahip olması ve bugüne kadar yasal yükümlülükleri yerine getirdiği için ödüllendirilmesinin önemli olduğunu dile getiren Hatice Kolçak “Böylece vergi borcunu takip etmeyen ödemesini yapmayanlar ile vergi borcuna sadık olanlar bu şekilde ayrılacaktır" diye konuştu.



Kolçak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Zamanında vergisini ödeyen, vergi borcuna sadık mükelleflerin devletin sağlayacağı bazı avantajlı durumlardan istifade etmesi hem mükellefe kendini iyi hissettirecek hem de vergi borcunu hiç ödemeyen, ya da vergi affını bekleyenlere karşı özendirici bir durum oluşturur. Nasıl ki zamanında ödenmeyen vergiler için ceza, faiz uygulanıyorsa, zamanında vergisini ödeyenlere de ödül niyetinde kolaylıklar sağlanmalıdır. Bu şekilde vergi tahsilatı da kolaylaşabilir."




#Emlak vergisi
#Tüketici Sorunları Derneği
#Hatice Kolçak
8 yıl önce