|

Turizmciler işaret etti: Pilot bölge Kapadokya olsun

Turizmcilerin 'Her şey dahil sistemi kalksın' taleplerinin ardından gözler pilot bölge olması istenen Kapadokya'ya çevrildi. Turizmciler, "Misafirler otel ve rehberlerin alışveriş yaptırdıkları yerlerden başka yerleri görmüyorlar. Bu sistemle esnaf da kazanmıyor" diye projeyi savunuyor. Dünya ülkelerindeki örnekler de dikkatleri çekiyor...

Yeni Şafak ve
10:37 - 27/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:13 - 27/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Kapadokya; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölge olarak literatürde yer alıyor. Turizm açısından Türkiye'nin en önemli bölgelerinden.
Kapadokya; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölge olarak literatürde yer alıyor. Turizm açısından Türkiye'nin en önemli bölgelerinden.
Turizmciler Türkiye'de otellerde uygulanan
"Her şey dahil sistemin"
kalkmasını talep etti. Türkiye'nin birçok güzelliğinin olduğunu dile getiren turizmciler, turistlerin gittikleri şehirleri tanımadan ülkelerine geri döndüklerine dikkatleri çekti. Kapadokya bölgesinin pilot bölge seçilmesini talep ettiklerini söyleyen turizmciler, "Misafirler otel ve rehberlerin alışveriş yaptırdıkları yerlerden başka yerleri görmüyorlar. Bu sistemle esnaf da kazanmıyor" dedi.
Çözüm formülü hazır

Kapadokya'da bulunan bir otelin sahibi Ahmet Küçükyıldız, turistlerin uzun uçak yolculuğundan sonra Türk yemeklerini tatmalarını istediklerini söylerken, "Otellerde her şey dahil konsept olmazsa misafirlerimiz akşamları çarşıya çıkarsa kendi seçenekleriyle farklı restoranlara giderler ve daha farklı yiyeceklerimizi denerler. Otellerde bütçe sıkıntısı nedeniyle güzel bir akşam yemeği çıkmayabiliyor. Bu misafirler için de sorun oluyor. Otellerde alakart yemek verip bu sorunu çözebiliriz" dedi.


Tokyo'da kahvaltı bile yok

Küçükyıldız, her şey dahil sistemle kimsenin kazanmadığına değinerek, "Her şey dahil konsept kalkarsa acentacı normal kar koyarak müşteri getirir kazanır, otel alakarttan kazanır, misafir dışarı kazanırsa esnaf kazanır. Bu sistemde herkes kazanır. Misafir de memnun olur. Ben otelci olarak herşey dahil sistemden para kazanmıyorum. Acente müşteri getirirken maliyetini minimuma çekiyor, kazancını müşterinin yapacağı alışverişe endeksliyor. Ona satacağı ekstralara dayanıyor. Onun götüreceği restoranda yemek yemesini istiyor ve oradan komisyon almaya çalışıyor. Bunu yaparken daha çok kişi getirmek istiyor, bunu yaparken de daha düşük fiyata çekiyor. Bu kez de ekonomik durumu düşük kişiler geliyor. Her şey ucuz olursa herkesin üzerinde aynı elbiseyi görürsünüz. Buna benziyor şimdiki sistem. Bizim Tokyo'da kaldığımız otellerde kahvaltı bile yoktu. Dışarıda kahvaltı yaptık. Yabancıların yaptıkları çok mantıklı" şeklinde konuştu.

Amaç esnafın kazanması

Kapadokya'da bulunan bir başka otelin sahibi Murat Çoban ise, taleplerinin turistlerin halkın içine karışması olduğunu dile getirirken, "Bazı zamanlarda otellerde kalacak yer olmuyor ama çarşıda bir tane turist olmuyor. Turist otelden çıkmıyor. Bir de alışveriş üzerine gruplar getirildiği için biraz da turistlerin otelde kalmaları teşvik ediliyor. Gidip kendi başlarına alışveriş yapmasınlar, kendi başlarına bir yerlere gitmesinler isteniyor. Bu şekilde kimse para kazanamıyor. Misafir çarşıda yemek yediği zaman acenteci "Ben turumdan kazanıyorum" der. Yani turunu yapar, parasını kazanır bundan. Acentacı müşteriyi zararına da olsa getireyim, ne kadar çok kişi getirirsem otel düşük fiyat çeker. Beni kara müşterinin yaptığı alışveriş getirir diye düşünür. Müşteri alışveriş yapmazsa acentacı da, işletmeciler de kazanmaz. Otele gittim rezalet, yemek yedim kötü denecek. Herşey dahil denendi, sonuçlar ortada. Bir de her şey dahil olmayan konsept denensin görülsün. Her şey dahil kapatılırsa pek çok dükkan açılır. En az beş bin kişi işe girer ve para kazanır. Oteller şimdiki sistemle eleman çıkarmak zorunda kalıyor. Misafirler memnun olmuyor. En büyük sıkıntı bu" diye konuştu.


"Havalimanı-Otel geziyorlar"

Turistlerin yalnızca havaalanı ve otel arasında seyahat ettiklerini belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken, bu durumun küçük esnafın zamanla yok olmasına sebep oluyor ve, turizm gelirlerinin artması için “her şey dahil sistemi”nden vazgeçilmesi” gerekiyor dedi.

Her şey dahil sistemin turistik yörelerdeki esnafa darbe vurduğunu söyleyen Palandöken, "Turizm gelirlerinin yeniden artabilmesi için ‘her şey dahil sistemi’ne bir son verilmesi gerekir. Gelinen noktada sadece küçük esnaf değil, diğer kesimler de zora giriyor" şeklinde konuştu.

  • Vatandaş yorumu: Çok pahalı
  • Turizmciler her şey dahil sistemin kalkmasını talep ederken, vatandaşlar da tam tersini savunuyor. Kapadokya'da tatil yapan Mediha Korkmaz, "Ben otele para veriyorum. Zaten yerli turist buralara gelirken yüksek ücretler ödüyor. Orta gelirli bir ailenin tatil için maaşının neredeyse yarısını harcaması gerekiyor. Her şey dahil de kalkarsa ödeyeceğimiz ücretler daha da katlanır kimse tatil yapamaz hale gelir" dedi.
  • Bir başka tatilci Çiğdem Köçken, "Otele sadece 3 günlüğüne bin 500 lira para ödedik. Elbette her imkanından faydalanmak isterim. Yine bu fiyatı ödeyeceksem ve ekstra bir hizmet almayacaksam tatile gelmenin anlamı yok" diye görüş verdi.
Dünyada nasıl işliyor?
Geçtiğimiz sene Yunanistan kısmen her şey dahil sistemi kaldırdı. Hatta
Yunanistan
Turizm BakanıElena Kountoura tesislerin yüzde 2,2'sinin bu konseptle hizmet verdiğini açıkladı. Bakan Kountoura, Herşey dahil sistemi ile çalışan tesislerde kalan turistlerin tesis dışına çıkmalarını özendirecek düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirten Kountoura, misafirleri tesis dışına çıkarak Yunan misafirperverliğinden zevk almasını sağlamak için konuklara özel fişler verilmesi ile ilgili bir çalışma yaptıklarını çalışmaya otelcilerin de destek verdiğini söyledi.
Türkiye'nin turizmdeki rakibi İspanya'da da kısmen her şey dahil konsept kaldırıldı.
Kanarya Adaları
'nın yeni başbakanı Fernando Clavijo Battle da her şey dahil sisteminin turisti otelden dışarıya çıkartmadığını ve bundan çevredeki esnafın kayba uğradığını savunuyor.
#Turizm
#Tatil
7 yıl önce