|

Başlangıç kozmik oda

Paralel örgüt, yargıdaki uzantıları eliyle 2009 Aralık'ında Genelkurmay'a bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'na girmiş, devletin kozmik odasından çok sayıda gizli belgeyi kopyalamıştı. Dönemin özel yetkili hakimi Kadir Kayan'ın girdiği 'kozmik oda' daha sonra lağvedilmişti. FETÖ'nün yargıda etkin olduğu dönemde Kayan, 'Yargıtay üyeliği' ile ödüllendirilmişti. Aynı Kayan, 15 Temmuz kalkışması sonrası gözaltına alınan isimlerden oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:10 - 28/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

15 Temmuz darbesine giden fiili süreç, 'kozmik oda' baskını sonrası ele geçirilen kritik öneme sahip belgelere el konulması ile başladı. Pa­ralel örgüt, Bülent Arınç'a suikast ihbarıyla başlat­tığı kumpası, Seferberlik Tetkik Kurulu'nun en mahrem yeri olan 'kozmik oda'ya girerek sonuçlan­dırdı ve dosyaları kopya­layıp ABD ile paylaştı. 25 Aralık 2009 tarihinde özel yetkili savcılar Mustafa Bilgili, Şemsettin Özcan ile dönemin 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan nezaretinde gerçek­leştirilen 'resmi' saldı­rıda, Türkiye'nin maruz kalacağı savaş ve benzeri olaganüstü hallerde alına­cak tedbirlerin yeraldığı sır dosyalar çete mensup­ları tarafından kopyalandı. Yeni Şafak'a bilgi veren askeri kaynaklar, girişimin 15 Temmuz'da yaşanan darbeye dönük en hassas girişim olduğunu ve dev­letin en mahrem sırlarının ele geçirilerek ABD ile paylaşıldığını ifade ettiler.



FİTİL BÖYLE ATEŞLENDİ



Kaynaklar, kozmik odada 20'ye yakın kritik dosyanın çete tarafından kopyalandığını ve seferber­lik halinde devletin tüm hazırlık planlarının ve bu aşamada görev yapacak özel eğitimli kişilerin bu dosyada görüldüğünü ifade etti. Ayrıca darbeye zemin teşkil edecek çok daha önemli bilgilerin yine aynı odaklar tarafından ele ge­çirildiği belirtildi. Devletin çok gizli bilgilerinin yeral­dığı dosyalara el konuldu­ğunu dile getiren askeri kaynaklar, bunlar arasında Türkiye'de faaliyet gös­teren yerli ve yabancı casuslara yönelik istihbarat bilgilerinin de yeraldığını kaydetti. Edinilen bilgiye göre paralel örgüt eliyle elde ettiği dosyalardan, Türkiye'deki casuslarının deşifre olduğunu anlayan ABD, bu konuda önlem ala­rak Türkiye'ye ilişkin yeni bir istihbarat yapılanması­na gitti.



#Seferberlik
#Paralel örgüt
#Kozmik oda
8 yıl önce