|

FETÖ sahte bir mehdi hareketidir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez FETÖ’nün darbe girişiminin ardından toplanan olağanüstü Din Şûrası’nın sonuç bildirgesini açıkladı. Fetullah Gülen’i ‘sahte mehdi’ hareketini de ‘sahte mehdilik’ olarak tanımlayan Görmez, “FETÖ liderine atfedilen sıfatlar İslam ile bağdaştırılamaz. FETÖ, din kisvesi altındaki bir çıkar hareketidir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/08/2016 vendredi
Güncelleme: 00:37 - 5/08/2016 vendredi
Yeni Şafak

15 Temmuz Darbe Girişimi ve Din İstismarına Karşı Birlik, Dayanışma ve Gelecek Perspektifi” başlıklı tek gündem maddesiyle olağanüstü toplanan Din Şurası sonuç bildirgesi açıklandı. FETÖ'nün sahte bir mehdi hareketi olduğu şura bildirgesine girdi. FETÖ'nün Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve Uzak Doğu'da gerçekleştirdiği tahrifat ve tahribatın tespit edilmesi için Kasım ayında Avrasya İslam Şûrası'nın toplanaması kararlaştırıldı. Ayrıca FETÖ'nün İslam ve Müslümanlara verdiği zararların tespit edilmesi için komisyon kurulacak.



KASIM'DA AVRASYA İSLAM ŞURASI


FETÖ'nün Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve Uzak Doğu'da gerçekleştirdiği tahrifat ve tahribat ile bu ülkelerde dini ve dini değerleri kullanarak kurdukları hegemonya tespit edilecek. Söz konusu tespitler Kasım ayında toplanacak Avrasya İslam Şûrasına katılacak ülkelerin Din İşleri Bakanları ve Diyanet İşleri Başkanları ile paylaşılacak.



ZARAR TESPİT KOMİSYONU


Örgütü ve liderini yüceltici sözde bilimsel çalışmalar ve yayınlar da ilgili kurumlarca incelenerek bilimsel açıdan değerlendirilecek, gereği yapılacak. Din İşleri Yüksek Kurulu bünyesinde, ilahiyat fakültelerindeki farklı branşlardan akademisyenlerin de iştirakiyle özel bir komisyon oluşturulacak. İslam'a ve Müslümanlara verdiği zararları, İslam'ın inanç ilkeleri, ibadet telakkisi ve ahlak düsturlarında yaptığı tahrifat ve tahribatı, İslam'ın temel kavramlarına dair çarpıtmaları tespit edilecek. Bu tür dini yapıların toplumu bir kez daha aldatmasına fırsat vermemek için, din eğitim ve öğretim politikaları yeniden değerlendirilmeli ve bu çerçevede her seviyede din eğitimi ve öğretimi gözden geçirilecek.



STK'LARLA ORTAK ÇALIŞMA


Türkiye'de din hizmetine ve din eğitimine destek veren sivil dini-sosyal teşekküllerle, İslam'ın tarih boyunca medeniyetler kuran ana yolundan ayrılmamaları, her türlü ifrat ve tefritten uzak kalmaları, daha şeffaf ve denetlenebilir yapılar olması yönünde olarak ortak çalışmalar yapılacak. Ayrıca dini ve ilmi denetim ve rehberlik için Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde üst kurullar oluşturulacak. Genç nesillerin maneviyatını derin bir bunalım ve çıkmaza sürükleme potansiyelini bertaraf etmek için özel çalışmalar yapılacak ve yayınlar gerçekleştirilecek.



Din kaynakları şaibeli


Şura bildirisinde şu tespitler yapıldı: FETÖ, dinî bir oluşum olarak nitelenemez. Bu örgütün elebaşı “din âlimi” ya da “hocaefendi” olarak kabul edilemez. Din, Allah adına insanların manevi duygularını istismar ederek kurulan yapıların İslam'dan onay alması mümkün değil. Tarih boyunca toplumun güvenliğini tehdit eden mehdici-mesihçi ve hurufi-bâtınî karakter arz edenpek çok fitne ve fesat hareketi ortaya çıkmıştır. Sır, gizem, adanmışlık, karizmatik kişilik gösterisive takiyyecilik/çift şahsiyetlilik bu hareketlerin en bariz özelliği oldu. Bu yapının sözde dini söylemlerinde, İslâm'ın temel bilgi kaynaklarından çok, rüyalar, gizemli hikâyeler revaç bulmuş, bunlar aracılığıyla masum kitleler aldatılıp efsunlanmış, hastalıklı bir zihniyet oluşturulmuştur. Vaaz ve sohbetlere Hz. Peygamberin katıldığı iddia edilmiş, mensuplarına verilen emir ve talimatlar rüya yoluyla Peygambere dayandırılmaya çalışılmıştır. FETÖ hakikati kendi tekeline alarak kendisinin dışında herkesi dışlayan bir yapı İslam geleneği ile bağdaşmaz.



Video: "Şehitlerimizin nuru bir kere daha milletimizin ufkunu aşmıştır"


#FETÖ
#Din Şûrası
#Mehmet Görmez
#Fetullah Gülen
il y a 8 ans