|

İncirlik'ten PKK'ya silah

Suriye PKK’sına ağır silah ve mühimmat sevkiyatı yapan ABD, Rakka operasyonunda İncirlik’i kullandığını itiraf etti. Pentagon Sözcüsü Davis, operasyona ilişkin soruya “İncirlik Üssü’nü kullanıyoruz” cevabını verdi. ABD, Rakka operasyonu için İncirlik’ten kalkan uçakların hava saldırılarıyla Suriye PKK’sının yolunu açıyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:40 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​İncirlik'ten PKK'ya silah
​İncirlik'ten PKK'ya silah

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, ABD’nin Rakka operasyonu kapsamında Suriye PKK’sına destek vermek amacıyla İncirlik Üssü’nün kullanıldğını söyledi.

Tüm tepkilere rağmen Suriye PKK’sı PYD/YPG’ye ağır silah ve mühimmat sevkiyatı yapan ABD, Rakka operasyonu için de İncirlik’i kullanıyor. Pentagon sözcüsü Davis, taktik ve silah desteğinin yanı sıra Apache tipi saldırı helikopterleri, obüs topları ve HIMARS füzeleri ile Suriye PKK’sına destek verdiklerini açıkladı. ABD, İncirlik’ten kalkan uçakların hava saldırılarıyla PYD’nin yolunu açıyor.

SEFERBER OLDULAR

Davis ayrıca terör örgütü PKK’ya yaptıkları yardımları şöyle sıraladı:

“Bu savaşta onlara (PKK), özel kuvvetlerimize ve sahadaki ortaklarımıza önemli bir destek sağlayan Deniz Piyadeleri M777 obüsleri ile destek veriyoruz. Ayrıca HH-64 Apache helikopterlerini kullanıyoruz. Deniz Piyadeleri topçu desteği veriyor ve yakın hava desteğinin yanı sıra HIMARS platformları ile de tüm hava koşullarında mobil atış desteği de sağlayan bir kapasite ile operasyonu destekliyoruz.”

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Pentagon sözcüsü Rakka operasyonu başlamadan önce ortaya çıkan DEAŞ ile ABD anlaşmasını kanıtlar nitelikte şeyler de söyledi. DEAŞ’a anlaşma karşılığında açılan koridordan üst düzey yetkililerin kaçtığını adeta itiraf eden Davis, “DEAŞ’ın Rakka’da birkaç yüz militanı bulunuyor, örgütün idari kadrosu şehirden ayrılmış” dedi.

TÜRKİYE’YE KARŞI DUYARLILARMIŞ!

Türkiye’nin Rakka operasyonu kapsamında PKK terör örgütünün Suriye kolu olan PYD/YPG’ye silah verilmesi konusundaki hassasiyetleri karşısında “duyarlı” olduklarını ifade eden Davis, bir koalisyon ortağı olarak Türkiye ile yakın temas halinde olduklarını kaydetti. Rakka operasyonu kapsamında İncirlik Üssü’nün kullanılıp kullanılmadığına yönelik bir soruya, “İncirlik Üssü’nü kullanıyoruz” cevabını verdi.

SİVİLLERE BİLDİRİYLE KORİDOR

Operasyon başlarken Rakka’daki sivilleri şehri terk etmeleri konusunda uyardıklarını ifade eden Davis, ne tür tedbirler alındığına yönelik sorulara ise tatmin edici cevaplar vermedi. Davis, “Rakkalıları şehri terk etmelerini konusunda teşvik ediyoruz. DEAŞ halkı orada tutmak istiyor” şeklinde konuştu. Siviller için koridor açılıp açılmadığına yönelik soruları cevapsız bırakan Davis, “Halka, şehri terk etmeleri konusunda havadan bildiri attık. DEAŞ müsaade ederse şehirden çıkmalarına imkan var” dedi.

‘Savaş var’
aldatmacası

Rakka operasyonunda Suriye PKK’sına bağlı milisler 3 ayrı noktadan şehre girdi. Yeni Şafak’ın ulaştığı Rakka kent merkezinde yaşayan Ebu Yasin, 8-9 ay öncesinde 700 bin cıvarı sivilin yaşadığı şehirde 130 bin insan kaldığını bildirdi. DEAŞ militanlarının Rakka’yı terk ettiğini belirten Ebu Yasin, “Tüm sokaklar ve kontrol noktaları boş, örgüt militanları Meyadin ile Tedmur bölgelerine çekildi” dedi.

Suriye PKK’sının kuzey ve doğudan, El Misleb ve Sanayi bölgelerinde 3 farklı noktadan PYD’nin şehre girdiğini kaydeden Rakka sakini, kent genelinde Nezha bölgesi dışında DEAŞ ve PKK arasında çatışma yaşanmadığı bilgisini verdi.

SİVİLLER TERKETSİN DİYE

Rakka’da DEAŞ’lı terörist sayısının 80’i geçmediğini ve örgütle ilgisi olmayan okul ve pazar yerleri dahil onlarca noktanın ABD uçakları tarafından vurulduğunu kaydeden Ebu Yasin, günlük 150-200 araçlık kafileler halinde insanlar şehirden ayrılıyor. Hava bonbardımanı, DEAŞ’ı değil sivillerin Rakka’yı terketmesi amacıyla yapıldığını söyledi. Ağır bombardıman sebebi ile Rakka dışına çıkan sivillerin çevrede konuşlu PKK’lılar tarafından Ayn Isa ve Münbiç üzerinden Cerablus, Çobanbey, El Bab gibi Fırat Kalkanı bölgesine gitmeye zorlanıyor. Rakka kırsalında halen 65-70 bin sivilin bekletildiği ve herhangi bir yardımın ulaşmadığı bildiriliyor.

Üs'te hava hareketliliği

Almanya’nın askerlerini çekme kararı aldığı İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığında askeri hava hareketliliği yaşandı. Merkez Sarıçam ilçesi İncirlik Mahallesi’ndeki hava üssünde, İnsansız Hava Araçları’nın (İHA), helikopterlerin, savaş ve kargo uçaklarının iniş kalkış yaptığı görüldü.


#Suriye
#PKK
#ABD
7 yıl önce