|

Meslek liselilere zorunlu çıraklık

Milli Eğitim Bakanlığı, meslek okullarında çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamında olması için karar aldı. Özel mesleki ve teknik eğitim gören öğrencilere yıllık 4 bin ile 6 bin 250 TL arasında değişen eğitim ve öğretim desteği verilmesi de gündemde. Ayrıca mezun olan öğrenciler, teknisyen ünvanını alma hakkı da kazanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:22 - 16/08/2016 Salı
Yeni Şafak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gerçekleştireceği düzenlemeler ile çıraklık eğitimini zorunlu ortaöğretim kapsamına alacak. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrencilere işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30'unu, işletmenin büyüklüğüne göre 2/3'ü ile 1/3'ünün devlet tarafından karşılanması sağlanacak.



BECERİ SINAVI YAPILACAK


Staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrenciler, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacak. Staj yapan öğrencilerin işletmelerde elde ettikleri bilgi ve becerilerin ölçülmesi amacıyla, sektör temsilcileri ile birlikte beceri sınavları yapılabilecek. Mesleki ve teknik okuldan mezun olan öğrencilere teknisyen ünvanı verilecek. Teknik eğitim fakültelerinin kaldırılması nedeniyle teknik öğretmen ünvanı kazananlar için, YÖK'ün belirleyeceği mühendislik fakültelerince açılacak tamamlama programlarına katılıp, fark derslerini vererek mühendis ünvanı alınabilecek.



6 BİN TL'YE KADAR DESTEK


Organize sanayi bölgelerindeki özel mesleki ve teknik eğitim gören öğrencilere yıllık 4 bin ile 6 bin 250 TL arasında değişen eğitim ve öğretim desteği de verilecek. Mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek, staj ve işletmelerde beceri eğitim şartlarını iyileştirmek, okulların fiziki ortamlarıyla atölye ve labaratuvarlarını geliştirmek, sektörün istediği nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla okul hamiliği projesi başlatıldı.Özel kamu kurum ve özel kamu kuruluşlarıyla imzalanan 75 işbirliği protokolü uygulanıyor. Protokol ile 5 bin mesleki ve teknik eğitim öğrencisine ayda 200 lira burs verilecek.



KOSGEB'E BAŞVURU HAKKI


Mezun olacak 385 binin üzerindeki öğrenci, diplomayla birlikte uygulamalı girişimcilik eğitim katılım belgesi de alacak. Bu mezunlar öncelikle kendi alanlarında iş kurmak istemeleri halinde hibe olarak 50 bin lira faizsiz, geri ödemeli 100 bin Türk lirasına kadar KOSGEB kapsamında yeni girişimci desteğine başvuru hakları elde edebilecek.



52 alan 204 dalda projeler hazırlandı


52 alanda 204 dala ait atölye ve laboratuvarların standart donanım listeleriyle mimarlık projeleri hazırlandı. Atölye ve laboratuvarların bu doğrultuda düzenlenmesi için çalışmalar devam ediyor.



#Meslek liseliler
#Milli Eğitim Bakanlığı
8 yıl önce