|

Öksüz’le ABD’ye gitmişler

TRT'de okunan sıkıyönetim bildirisinde imzası bulunan Tuğgeneral Mehmet Partigöç, eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı Tümgeneral Baki Kavun ve eski Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler’in Özel Kalemi Kurmay Yarbay Bünyamin Tuner’in, firari Adil Öksüz ile birlikte ABD’ye gidip geldikleri ortaya çıktı. Ziyaretlerin YAŞ toplantıları öncesinde olması dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 9/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:04 - 9/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ)darbe girişimini Akıncı Hava Üssü'nde Kemal Batmaz ile yöneten firari Adil Öksüz'ün 18 yıllık ABD seyahatlerini ve bu yolculuklardaki 4 bin yolcuyu tek tek inceleyen savcılık, önemli bir bilgiye daha ulaştı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç'in darbe girişiminin Hava Kuvvetleri Komutanlığı ayağına yönelik olarak yürüttüğü soruştumada, polis ve bilirkişilerden oluşan ekip, Öksüz'ün 1999 yılından bugüne kadar ABD'ye gerçekleştirdiği bütün seyahatlerini mercek altına aldı.



BİRLİKTE GİDİP DÖNMÜŞLER


Öksüz'ün darbe toplantılarını ve tüm ABD ziyaretlerini tespit eden savcılık, Öksüz'ün darbe girişiminde aktif rol alan cuntacı generallerle birlikte farklı zamanlarda ABD'ye gittiğini de ortaya çıkardı. Şu ana kadar yapılan araştırmayla Öksüz'ün, 15 Temmuz kalkışmasının en önemli isimlerinden eski Genelkurmay Başkanlığı Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç ile ABD'ye gittiği tespit edildi. Cuntacıların TRT'de okuttuğu sözde sıkıyönetim bildirisinin altında da ismi bulunan Partigöç'ün, 2006'nın Haziran ayında Öksüz ile birlikte aynı gün ve uçakta ABD'ye seyahat ettiği anlaşıldı. Öksüz ve Partigöç'ün Türkiye'ye de birlikte döndükleri belirlendi. Partigöç, darbe girişiminin ardından TSK'dan ihraç edilmiş ve tutuklanmıştı.







KAVUN'LA 2005'TE YOLCULUK


Öksüz'ün bir diğer ABD seyahatini ise eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı Tümgeneral Baki Kavun ile gerçekleştirdiği ortaya çıkarıldı. Öksüz ve Kavun'un 2005 yılının Haziran ayında ABD'ye gittikleri tespit edildi. Genelkurmay Harekat Başkanı'nın 15 Temmuz'da izinli olması nedeniyle, “Harekat Başkan Vekili" olarak görev yapan Kavun, YAŞ kararıyla emekli edilmiş, daha sonra ise tutuklanmıştı. Kavun'un, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay'da darbeci askerler tarafından gözleri bağlanarak Karargah'tan götürüldüğüne ilişkin görüntüler ortaya çıkmıştı. Ancak darbenin ilerleyen saatlerinde ise Kavun'un Genelkurmay koridorlarında dolaşırken görüntüleri kameraya yansımıştı.







ORGANİZATÖR ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ DE GİTMİŞ


Öksüz'ün kritik ziyaretlerden birisini de Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler'in Genelkurmay 2. Başkanı Başkanıyken Özel Kalemi olan Kurmay Yarbay Bünyamin Tuner ile gerçekleştirdiği belirlendi. Öksüz ve Tuner'in 2015 Haziran ayında aynı gün ve aynı uçakla ABD'ye gittiği ve birlikte döndükleri anlaşıldı. Cuntacılar tarafından derdest edilerek rehin alınan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeral Salih Zeki Çolak, Bünyamin Tuner ile ilgili önemli bilgiler vermişti. Çolak, “Ellerimizi arkadan kelepçeli biçimde yerden kaldırıp ittirerek Orgeneral Yaşar Güler'in odasına aldılar. İkinci Başkanın Özel Kalem Müdürü Bünyamin Tuner'in tüm bu olanları içeride organize ettiğini gördüm" demişti.






Generaller araştırılıyor


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2015 Aralık ayından darbe girişimine kadar dört kez ABD'ye giden FETÖ'nün firari Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz'ün, burada bulunduğu tarihlerde bazı generallerin de ABD'ye gittiğini tespit etti. Bu generallerin Öksüz'le aynı gün ve aynı uçakla ABD'ye gitmedikleri kaydedilirken, bunun tedbir amaçlı olabileceğini dikkate alan savcılık, söz konusu FETÖ'cü generallerin Gülen'den talimat almak için ABD'ye gidip gitmediğini araştırıyor. Öte yandan darbe girişiminde görev alan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subayı Levent Türkkan, itirafçı olmuş ve Genelkurmay'daki FETÖ'cüleri deşifre etmişti. Türkkan'ın saydığı isimlerin arasında Bünyamin Tuner ile Mehmet Partigöç de yer alıyordu. Türkkan, “Bunlar benim tahminime göre yüzde 99 cemaatçidir" ifadesini kullanmıştı.


#Mehmet Partigöç
#Baki Kavun
#Darbe girişimi
7 yıl önce