|

Türkiye çok rahatsız

Türkiye’nin attığı adımlarla bölgede planlanan oyunları bozması üzerine ABD Savunma Bakanı Mattis Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabul ettiği Mattis’e, ABD’nin terör örgütü PYD’ye verdiği destekten duyduğu rahatsızlığı iletti. Görüşmede,Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün önemi vurgulandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/08/2017 Thursday
Güncelleme: 01:23 - 24/08/2017 Thursday
Yeni Şafak
James Mattis - Cumhurbaşkanı Erdoğan
James Mattis - Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’nin kuzeyinde PYD ve YPG’ye sözde devlet asla kurdurmayız” açıklaması, İran ve Rusya ile temaslar ABD’yi harekete geçirdi. ABD Savunma Bakanı James Mattis Türkiye’ye günü birlik ziyaret gerçekleştirdi. İkili ve bölgesel konuların ele alındığı görüşmede Kuzey Irak’ta planlanan referandumun yanlış bir adım olacağı, Irak’ın toprak Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine vurgu yapıldı.

ABD Savunma Bakanı Mattis, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli tarafından resmi törenle karşılandı. Ardından Canikli ve Mattis, ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Mattis, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe’de kabul edildi. Saat 13.00’te gerçekleşmesi beklenen görüşme bir saat geç başladı, bir saat 10 dakika sürdü. Basına kapalı gerçekleşen kabulde, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

SİLAHLAR
HATIRLATILDI

Suriye’deki son gelişmelerin ele alındığı görüşmelerde, özellikle ABD tarafından terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye verilen silah desteği ve Rakka sonrası süreç masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk bakana, ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği destekten Türkiye’nin duyduğu rahatsızlıkları dile getirdi.

YEREL HALKA
BIRAKILSIN

DEAŞ’tan temizlenen yerleşim birimlerinde yönetimin yerel halka bırakılması gerektiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturmayı hedefleyen mekanizmanın desteklenmesinin önemine de değindi.

ORTAK MÜCADELE

Irak’ta Kandil ve Sincar’daki PKK unsurlarına karşı ortak mücadelenin, savunma sanayii alanında işbirliğinin ele alındığı kabulde, Türkiye ve ABD’nin stratejik ortaklıklarının ve NATO’da iki önemli müttefik olduklarının da altının çizildiği öğrenildi.

REFERANDUM YANLIŞ BİR ADIM

DEAŞ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadele konusundaki kararlılığın yanı sıra Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referanduma gitmesininin yanlış bir adım olacağı belirtildi.


2,5 saatlik görüşme

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile ABD Savunma Bakanı Mattis’in görüşmesi, saat 11.05’te başladı. Karşılama töreninin ardından iki bakan baş başa görüşmeye geçti. Ancak baş başa görüşme saat 13.40’a kadar sürdü. İki bakanın görüşmesi yaklaşık 2 saat 35 dakika sürünce, planlanan heyetlerarası görüşme gerçekleştirilemedi. ABD heyeti, bu durum karşısında çok büyük şaşkınlık yaşadı. Heyet, bu görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Külliye’ye geçti.

TEK TEK HESAP SORDU

Edinilen bilgiye göre, iki bakanın baş başa görüşmesinde, Türkiye ile ABD ilişkilerinde son dönemde gerilimlerle anılan pek çok konu üzerinde tek tek duruldu, her konu inceden inceye masaya yatırıldı. ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği desteğe ilişkin Mattis, Bakan Canikli’ye detaylı bir rapor sunarken, iki bakan rapor üzerinde detaylı olarak istişarelerde bulundu. Canikli, ABD’li mevkidaşına, “ABD’nin silahlarını PKK’da görüyoruz” diyerek, bu destekten Türkiye’nin hayli rahatsız olduğunu muhatabına net olarak iletti.

İDLİB HASSASİYETİ

Canikli, Türkiye’nin PKK ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terörist örgütlerle mücadelede kararlı olduğunu vurguladı. Suriye konusu da detaylı olarak değerlendirilirken, halen ABD’nin kabul etmeye yanaşmadığı çatışmasızlık bölgelerinin desteklenmesinin önemine işaret eden Canikli, özellikle İdlib’de yaşananlara işaret ederek, bölgeye yerleştirilen sivillerin burada güvenle yaşamasının sağlanmasının gerekliliğine dikkat çekti.

IRAK BÖLÜNÜR

Konuk Bakan Mattis, Rakka operasyonunda gelinen son durum hakkında Canikli’yi bilgilendirirken, Canikli de muhatabına, DEAŞ’tan temizlenen yerleşim yerlerine yerel halkın döndürülmesinin büyük önem taşıdığını iletti. Türkiye’nin, gerek Irak gerekse Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına verdiği öneme dikkati çeken Canikli, bu doğrultuda Irak bölgesel yönetiminin bağımsızlık referandumuna gitmesinin yanlış bir adım olacağını, Irak’ta yeniden bir bölünmeye kapı aralayacağını vurguladı. Görüşmede ayrıca, savunma sanayii işbirliği de masaya yatırıldı. 

#Recep Tayyip Edoğan
#ABD
#Türkiye
#James Mattis
7 years ago