|

Analiz: Tüm firmalarımızı toplasak bir Samsung etmiyor!

Marka değeri en yüksek 100 firmamızı üst üste koyduğumuzda Samsung'un tek başına eriştiği değere erişemiyoruz. Apple ise adeta ışık yılı uzakta! Peki neden?

Yeni Şafak
12:52 - 7/07/2015 Salı
Güncelleme: 12:53 - 7/07/2015 Salı
Diğer

Küresel çapta hizmet veren, çok uluslu finans şirketi Brand Finance, firmaların marka değerlerinin hesaplandığı raporunun 2015 yılı sayısını yayımladı.



Biz de raporu hem küresel hem de yerel ölçekte değerlendirip detaylı bir analiz yapmanın oldukça faydalı olacağına kanaat getirdik.



Veriler her ne kadar tüm sektörleri içine alacak şekilde hazırlanmış olsa da bizi asıl ilgilendiren teknoloji olduğundan o bölüme yoğunlaşacağız. Ama tabii tüm tabloyu doğru okuyabilmek için genele de bakmadan geçmek olmaz.



Evet; başlayalım bakalım:



İlk olarak küresel çapta marka değeri en yüksek olan 10 firmaya göz gezdirelim:







Gördüğümüz gibi teknoloji şirketleri tamamıyla damgasına vurmuş listeye. İlk 10'da tüm firmalar ya doğrudan teknoloji üretiyor ya da teknolojik ürünler satıyor. Doğrudan teknoloji sektöründe yer almayan firmalardan birisi General Electric diğeri ise Wallmart. GE'nin ana sektörleri elektronik ve bankacılık olsa da aslında enerji üretiminden, su teknolojilerine, tıp cihazlarından medyaya ve hatta nükleer silah başlığı parçalarının üretimine kadar onlarca kolda iş görüyor. Wallmart ise dünyanın en büyük perakende mağazalar zinciri.



Gördüğümüz gibi Apple'ın tek başına marka değeri 128.3 milyar dolar olarak belirlenmiş. Hemen gerisindeki Samsung 81.7 milyar dolarla ikinci sırada gelirken onların devamında Google (76.6 milyar) ile Microsoft (67 milyar) sıralanıyor.



Şimdi de Türkiye'deki firmalara bakalım. İlk olarak genel sıralamayı verelim:







Bunu nasıl okumalıyız?


Gördüğümüz gibi tablo maalesef hiç ama hiç iç açıcı değil. Küresel çapta ilk 500'e girebilen tek bir firmamız dahi yok. Dahası küresel listenin 500. ismi olan Aflac firmasının (sigorta firması) marka değeri de 3.1 milyar dolar iken 400. sıradaki Brookfield firmasının (mühendislik firması) değeri 3.8 milyar dolar. Yani 700 milyon dolarlık bir fark 100 firma oynatıyor ki bunu belirtmemizin sebebi listede aşağılara indikçe firmalar arası farkların da oldukça azaldığını göstermek. Buradan hareketle 2.5 milyar dolarla ülkemizin en değerli markası olan Akbank'ın küresel sıralamadaki yeni muhtemelen 700 ya da 800'lü sıralarda geliyor olsa gerek.



Tabii teknolojiye gelince iş daha da kötüye gidiyor. Listenin ilk 10 isminden sadece iki tanesi 'doğrudan' teknoloji firması olsa da (Türk Telekom ile Turkcell) 'doğrudan' teknoloji üretmiyorlar. Biraz zorlamayla Arçelik'i de teknolojiye alsak bile ediyor üç tane.





Gelelim teknoloji firmalarımıza:








Gördüğümüz gibi, milli gururumuz olarak tanımladığımız, teknoloji üretiyor diyebileceğimiz tek firmamız olan Aselsan'ın genel listedeki 47.lik iken, teknoloji özelinde 6. sırada. Marka değeri ise sadece 112 milyon dolarla sınırlı.



Yahut yerli montaj firmamız olan Vestel'in marka değeri 502 milyon dolar olarak belirlenmiş ki 2002 yılında, ülkemizin 'milli üretim gururu' olacak diyerek, devlet desteği ile açtıkları Vestel üretim tesislerine harcanan meblağ bile bundan daha yüksekti!



Evet; başlıkta da dediğimiz gibi tüm firmalarımızı toplasak bir Samsung etmiyor maalesef.



Başka da diyecek bir şey yok zaten...






#teknoloji
#bilim
#apple
#samsung
#aselsan
#vestel
#turkcell
9 yıl önce