|

Biyonik göz nakli gerçekleşti: Görmeden görün!

Evet, yanlış okumadınız: Biyonik göz Argus II, verileri doğrudan beynimize ilettiğinden görmek için göze ihtiyacımız yok!

Yeni Şafak
12:53 - 24/07/2015 Cuma
Güncelleme: 12:59 - 24/07/2015 Cuma
Diğer

Bilimin temelinde hayal gücü, merak ve sorgulama yatar. Her şey merak etmekle başlar, kurgu ile gelişip bilim-kurgu olur ve gün gelip de şartlar elverdiği vakit çattığında bir zamanlar hayal ettiğimiz şeyler gerçek olarak nihayet bulur.



Yani aynen

konu olan gelişme gibi...



İnsanoğlunun yıllardan beri en önemli fantezilerinden birisi olarak karşımıza çıkan biyonik adamlar yolunda ilk önemli adım atıldı. İngiltere'de yaşayan Ray Flynn isimli 80 yaşındaki vatandaş, yaşlılıktan ötürü çektiği ileri derecede görme bozukluğu rahatsızlığından biyonik göz nakli ile kurtuldu.








Evet, yanlış okumadınız; çünkü

protez retina

olarak tanımlayabileceğimiz Argus II, göstermek için göze gerek duymuyor. Şöyle ki, gözlüğe yerleşik mini kamerası üzerinden aldığı görsel verileri dalga boyları formuna çevirerek kablosuz biçimde protez retinada bulunan elektrotlara yollayan biyonik göz bu sayede edinilen tüm verilerin doğrudan beyne aktarımını gerçekleştiriyor.

Yani diğer bir deyişle beynimizle görüyoruz

. Haliyle iş gözlükte bittiğinden gözümüz açık olmuş kapalı olmuş hiçbir şey fark etmiyor.



Henüz geliştirilmekte olan teknoloji, halihazırda bize tamamen kusursuz bir görüş sağlamaktan uzak olsa da bu örnekte olduğu gibi ağır görme sorunları yaşayanların hayatını ciddi derecede kolaylaştırdıklarının da altını kalın harflerle çizelim ve videosuyla baş başa bırakalım sizi:






#biyonik göz
#sağlık
#bilim
#protez
#Argus II
9 yıl önce