|

Bu gece gökyüzünde orionid meteor yağmuru yaşanacak

Orionid meteor yağmurunun yaşanmasına sayılı saatler kaldı. Bu gece yarısı gökyüzüne bakanlar, orionid meteor yağmurunu net bir şekilde görebilecek. İşte meteor yağmurunu en net biçimde izlemenin püf noktaları...

Yeni Şafak
15:06 - 20/10/2017 Cuma
Güncelleme: 15:07 - 20/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
Orionid meteor yağmurunun bu gece 01 ila 04 saatleri arasında görülebileceği ifade ediliyor.
Orionid meteor yağmurunun bu gece 01 ila 04 saatleri arasında görülebileceği ifade ediliyor.

Gökyüzünde meydana gelen en ilginç olaylardan biri bu gece yaşanacak. İçinde bulunduğumuz ekim ayının ilk günlerinde gezegenimize ulaşmaya başlayan orionid meteor yağmuru için geri sayım başladı. Bu müthiş uzay olayını kaçırmak istemeyenlerin bu gece uykusundan feragat ederek gökyüzüne bakması gerekiyor.

Üstelik orionid meteor yağmurunu izlemek için bir gözlem aletine de ihtiyaç yok. Doğru yerde ve doğru zamanda gökyüzüne bakan herkes bu meteor yağmuruna şahit olabilecek. Orionid meteor yağmurunun 20-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleşeceği biliniyordu. Uzmanlara göre Türkiye’den saat 01 ila 04 saatleri arasında bu meteor yağmuru izlenebilecek.

Meteor yağmurunu izlemenin püf noktası ne?

Bu gök olayını izlemek için herhangi bir alet gerekmiyor fakat uzmanlar, yer seçiminin iyi yapılması gerektiğine vurgu yapıyor. Bilim insanları, meteor yağmurunun şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerden daha iyi takip edilebileceğini ifade ediyor. Zira ışık yoğunluğunun az olması, gökyüzünün çok daha net görülmesine yol açıyor.


Orionid meteor yağmuru nedir?

Her yıl Ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan birisi. İsmini Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden alıyor. Gece 01.00 ile 04.00 saatleri arasında net bir şekilde görülebiliyor. Gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihler 20 ve 22 Ekim tarihleri.

Diğeri olan Eta Akuarid yağmuru (Kova takımyıldızından geliyor gibi görünürler) ise Mayıs’ta oluyor. En son 1986’da gördüğümüz Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı olacak.

#Orionid
#Meteor yağmuru
6 yıl önce