|

iPhone 6S: 'Son kullanıcı' testi

iPhone 6S'in performansına yönelik ilk 'son kullanıcı' testi geldi. Qualcomm, Mediatek, Samsung gibi Android dünyasındaki üreticilerin Apple'dan ciddi ciddi ders alması gerek.

Yeni Şafak ve
01:07 - 23/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:07 - 22/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi iPhone 6S geçtiğimiz günlerde ön siparişe açıldı ve 25 Eylül itibarı ile ilk parti sevkiyatlar başlayacak. Bununla birlikte yaşanan bir karışıklıktan ötürü olsa gerek Amerika'da önsipariş veren bir kullanıcının eline geçmiş bile.



Adrienne isimli kullanıcı da kendisine Twitter üzerinden gelen ricalara istinaden modeli test masasına yatırmış ve

.



Testimiz Geekbench 3. Çoklu platform desteği olduğundan bize Android'lerle karşılaştırma yapabilmemizi sağlıyor ki bu açıdan oldukça önemli. Diğer yandan sadece işlemci gücünü ortaya koyduğunun da altını çizelim, yani grafik performansı halen belirsiz.



Önce, Exynos 7420 yongasetiyle gelen Android dünyasının tepe seviyesi Galaxy S6 Edge+ modeliyle karşılaştırmalı skorunu verelim ardından diğer detayları aktaralım:






Gördüğümüz gibi tek çekirdek performansında %60 gibi inanılmaz bir fark var ki bu da Apple'ın özelleştirilmiş mimarisinin verimlilik üzerinde ne derece etkili olduğunun net biçimde göstergesi. Diğer taraftan günümüzün pek çok amiral gemisini güçlendiren Snapdragon 810 yongasetiyle arasında performans farkı ise %80 dolayında yani neredeyse ikiye katlamış diyeceğiz.



Dahası modelin çoklu çekirdek (ki çoklu çekirdek derken 2 çekirdekten bahsediyoruz) performansı ise 8 çekirdekli rakibinden sadece %17 geride ki bu da tek kelimeyle harika bir performans demek.






Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu test sadece işlemci gücünü ortaya koyuyor, grafik performansı henüz belirsiz. Haliyle sadece elimizdeki verilerden hareketle tahminde bulunacağız:



Apple, resmi tanıtımda A9 yongasetinin iPhone 6 neslinde yer verilen selefi A8'e oranla işlemcide %70, grafikte ise %90'lık bir performans artışından bahsetmişti ki gördüğümüz kadarıyla işlemci gücündeki performans artışı ortalama %70 olmasa dahi %50 seviyesinde. Bunu dememizin sebebi iPhone 6'ların Geekbench skoru 1,600 dolayında oluşu. Demek ki grafik performansında da Apple'ın dediği kadar olmasa bile en kötü ihtimalle bir %60-70'lik bir iyileştirme mevcut olsa gerek.



Tabii en nihayetinde bu kadar yüksek bir performans iOS gibi, Android ile yapabildiklerimizin çok daha azını sunabilen kapalı kaynaklı bir işletim sisteminde pratikte ne anlam ifade ediyor diye soracak olursanız ona cevabımız yok. Ne de olsa mağazadaki oyunların hepsini zaten iPhone 6 ile de gayet akıcı biçimde oynayabiliyoruz. Keza zaten iPhone'ların bildirim çubuğu vb. gibi yenilikleri saymazsak neredeyse ilk nesilden beri hiçbir majör değişiklik içermeyen arayüzü de her daim akıcı idi.







Ne diyelim...



...Gerçi ne yalan söyleyelim buna en azından 2016 yılında hiç ihtimal vermiyoruz. Ne yeni nesil Exynos M1 yongasetiyle gelecek Galaxy S7'nin ne de hatta 10 çekirdekli

'un tek çekirdek performansında A9'u geçebileceklerini hiç ama hiç zannetmiyoruz. Çoklu çekirdek performansında fark tabii açılacak ama en nihayetinde Greg Sullivan'ın (Windows Phone'un başındaki isim) dediği gibi...




>>







#apple
#iphone
#iphone 6s
#iphone 6s plus
#akıllı telefon
#android
9 yıl önce