|

Youtube'da 8K video şöleni

İzlemek için yapmamız gereken ilk şey büyük bir sabırla ön belleğe almasına beklemek. Ardından da 'donanımımız yettiğince' keyif almaya çalışıyoruz...

Yeni Şafak
10:44 - 10/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 07:44 - 10/06/2015 Çarşamba
Diğer

Bildiğimiz gibi ülkemizdeki servis sağlayıcılarının sunduğu internet tarifelerinin pek de 'kullanıcı dostu' olduğunu söylemek güç. Japonya, Amerika veya G.Kore gibi teknoloji öncülerini zaten geçtik ama Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinden dahi oldukça gerideyiz halen. Kaldı ki internet hızımız 100 Mbps bile olsa bu defa da kotaya takılıyoruz, kotaya takılmayalım sınırsız dolaşalım desek bu defa da karşımıza dağ gibi internet faturası çıkıyor. Velhasıl bu kısıtlamalar da bizi maalesef 720p yahut bilemedik 1080p gibi hızlarla sınırlandırıyor.



Diğer yandan zaten ülkemizde henüz 2K yahut 4K gibi çözünürlükleri destekleyen monitör kullanıcıları bir elin parmağını geçmeyecek sayıda. Hadi öyle bir monitörümüz de var diyelim bu defa da karşımıza bu çözünürlüğü sıkıntısız biçimde oynatacak güçte donanım bileşenleri gerekiyor ki böyle dizüstü yahut masaüstüleri binlerce liradan başlıyor.



Ülkemizden çıkıp teknoloji yönlendiricilerinin diyarlarına gittiğimiz zamansa artık bırakın HD'yi (720p), FHD'nin (1080p) bile yavaş yavaş tarihe karışmakta olduğunu ve 4K'nın (2160p) ana akım seviyesine yaklaştığını görüyoruz. 8K (4320p) çözünürlüğündeki videolara yönelik pilot denemeler ise başlamış durumda.



İşte aşağıdaki video 8K çözünürlüğünde çekilmiş öncül videolardan birisi. RED Epic Dragon 6K kameranın kullanıldığı çekimlerde çözünürlüğü yükseltmek için üst ölçeklendirme yapılmış ve Adobe'un After Effects'inden yararlanılmış.



İzlemek için yapmamız gereken ilk şey büyük bir sabırla ön belleğe almasına beklemek. Ardından da sistemimizin donanım gücü elverdiğince keyif almaya çalışıyoruz...








#youtube
#video
#4K
#8K
#Google
9 yıl önce