Kirli sırlar ortalığa saçıldı

Wikileaks ABD istihbarat teşkilatı CIA’in Siber İstihbarat Merkezi’ne ait binlerce belge sızdırdı. ‘Vault 7’ adı verilen ilk belgeler, CIA’in bilgisayar, akıllı telefon ve televizyonlara nasıl sızdığını ortaya koyuyor. Wikileaks, CIA’in geliştirdiği casus yazılımların çalındığını, suç çetelerinin ve yabancı ajanların eline geçmiş olabileceklerini de ileri sürdü. İfşaatlara göre CIA, iz bırakmadan suikast gerçekleştirmek için otomobillere uzaktan erişim projesi de yürütüyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Kirli sırlar ortalığa saçıldı
Wikileaks, Salı günü ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'in dünya çapında yürüttüğü siber operasyonlarda kullandığı araç ve yöntemleri ifşa etti. Wikileaks'in “Vault 7" adını verdiği arşivin yayımlanan ilk bölümü “Yıl Sıfır"da 8 bin 761 belgenin yanı sıra CIA'in Virginia'daki merkezinde bulunan yüksek güvenlikli bir siber istihbarat biriminden alındığı iddia edilen dosyalar yer alıyor.

SİBER SİLAHLAR ÇALINDI

Wikileaks, CIA'in geliştirdiği siber silah sayılan casus yazılımların çalındığını, suç çetelerinin ve yabancı ajanların eline geçmiş olabileceklerini de ileri sürdü. Wikileaks, yüzlerce milyon satırlık bir koddan oluşan arşivin, sahibine CIA'in bütün hack kapasitesini kazandırdığını da kaydetti.



HER CİHAZ BİR SİLAH

CIA'in Apple, Google ve Microsoft ürünlerini hacklediği savunulan açıklamada, Windows, Android, iOS, OSX ve Linux tipi bilgiyasarlar ile internet sağlayıcılara sızmayı başaran yazılımların geliştirildiği ifade ediliyor. Zaman içerisinde milyonlarca belge yayınlayacak olan WikiLeaks, CIA ve müttefiki istihbarat servislerinin Signal, WhatsApp ve Telegram gibi haberleşme programlarına sızmayı başardığını öne sürüyor. Aynı zamanda Android işletim sistemini kullanan telefonlara sızıldığı, ses ve mesaj trafiğinin toplanıldığı aktarılıyor.

5 BİN HACKER GÖREVDE

CIA'in küresel hack operasyonlarında 5 binden fazla hackerdan yararlandığı belirtilirken, bunlar aracılığıyla oluşturduğu yazılımın da Facebook gibi uygulamaları geride bırakan bir hacimde olduğu ifade edildi.



CASUS TELEVİZYONLAR

İngiliz İstihbarat Servisi'yle (GCHQ) geliştirilen Weeping Angel (Ağlayan Melek) takma adı verilen sistemle Samsung, HTC ve Sony marka akıllı televizyonuna sızılabiliyor. Sistem TV'leri kapalı olmadığı halde kapalı gösteriyor ancak TV bir dinleme aracına dönüşmüş oluyor. TV'nin kaydettiği ortam sesleri daha sonra otomatik olarak internet üzerinden CIA'e gönderiliyor.

OTOMOBİLLE SUİKAST

CIA'in 2014'ten bu yana motorlu araçlara uzaktan erişim ve kontrolünü ele geçirme teknikleri üzerinde de çalıştığı belirtilirken, bu yolla iz bırakmadan suikastler düzenleme imkanına ulaşabileceği kaydediliyor.

İNTERNETSİZ DE MÜMKÜN

CIA'in, internet üzerinde yer almayan bilgisayar sistemlerine ise fiziksel olarak ajanları aracılığıyla sızdığı ve bu ajanların taşınabilir disklerdeki yazılımlarla sistemleri ele geçirdiği dile getiriliyor. CIA'in bu yolla yabancı devletlere ve şirketlere ait veri merkezlerine de sızdığı kaydediliyor. CIA ve GCHQ konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Snowden: Belgeler gerçek görünüyor

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) sırlarını ifşa eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden Twitter'dan yaptığı duyuruda hala belgeler üzerinde çalıştığını ancak program ve ofis isimleri ile şifreleme sistemlerinin belgelerin gerçek olduğuna yönelik bir işaret olduğunu söyledi. Snowden, CIA'in bir iPhone telefonda yarattığı güvenlik açığını diğer hackerların kullanabileceğini vurguladı.

Frankfurt örtülü hacker üssü

Almanya'nın Frankfurt kentindeki ABD Başkonsolosluğu'nun, örtülü bir hacker üssü olduğu ortaya çıktı. CIA'in konsolosluktaki gizli siber birimi Avrupa, Çin, Ortadoğu ve Afrika'daki operasyonları yürütüyor. Frankfurt'ta görevlendirilen hackerlara ABD Dişişleri Bakanlığı kimliği ve diplomatik pasaport sağlandığı da iddia ediliyor.