Türkiye bu teknolojilerde köşe taşı oldu: Çin'den eski uçaklara 'SİHA ayarı'

Mitchell Havacılık ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan bir rapor, Çin'in eski savaş uçaklarını insansız hava araçlarına dönüştürmeye başladığını ortaya koydu. Bu durum; Azerbaycan, Libya ve Ukrayna gibi cephelerde başarıyla görevini ifa eden Türk SİHA'larının gücünün tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini de göstermiş oldu.

Haber Merkezi Diğer
Foto: Arşiv.

cnnturk.com.tr'den Ceyhan Ünal'ın derlediği habere göre; Çin'in J-6, J-7, J-8 gibi eski tip savaş uçaklarını insansız hava araçlarına dönüştürdüğü bildirildi. Gerçekleştirilen bu dönüşümün altında, olası bir savaş durumunda Çin'in Tayvan üzerinde etkili bir güç olabilmesinin yattığı da kaydedildi.

  • SİHA'lar, insanlı uçaklardan nispeten daha ucuz ve çok sayıda rutin görevi üstlenebilecek kapasitededir. Halihazırda var olan uçakların SİHA'lara dönüştürülmesi daha da ucuz olduğu için Çin'in bu politikayı izlediği değerlendiriliyor.

Ucuz olmasının yanında SİHA'lar, insan yorgunluğundan etkilenmeyen ve kolay harcanabilir özelliklere sahip savaş araçlarıdır.

Tüm bu özellikler göz önüne alındığında, Çin'in eski uçaklarını silahlı insansız hava araçlarına dönüştürmesi mantıklı bir hamle olarak değerlendirilmektedir.

TÜRKİYE'NİN YOL GÖSTERİCİ ROLÜ

Türk SİHA'ları dünyada belirli bölgelerdeki çatışma alanlarında kullanıldı ve rüştünü ispatladı. Azerbaycan ve Libya'daki çatışma sahalarında boy gösteren Türk SİHA'ları, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı mücadelesindeki etkin rolü nedeniyle tüm dünyada adından söz ettirdi.

  • Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı teknolojilerine kattığı değer tüm dünyada kabul görürken, bu alanda yapılan yeniliklerde de sıklıkla adı geçmeye başladı.

Özellikle SİHA teknolojileri üzerine çalışmalarıyla öne çıkan Türkiye, diğer dünya devletlerine bu alanda fikir ve yöntem geliştirme konusunda köşe taşı oldu.

Bu gelişmelerin ardından dünya devletleri silahlı insansız hava aracı geliştirme faaliyetlerine hız verdi. Çin'in eski uçaklarını SİHA'lara dönüştürecek olması Türkiye'nin bu alandaki öncü rolünü akıllara getirdi.

Türk SİHA'ları dünyaya örnek oluyor: ABD'den sonra Çin de Bayraktar TB2'yi kopyaladı

Türk savunma sanayii yükseliyor: SİHA'lar dünyada ses getiriyor