Miçotakis: Adalardaki ekonomimiz Türk tatilciler sayesinde ayakta

Mahmud Hüdayi Uysal
11:38, 07/09/2026, Pazartesi
Yeni Şafak
Miçotakis: Adalardaki ekonomimiz Türk tatilciler sayesinde ayakta
Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten 'Türk tatilciler' açıklaması

Uluslararası Selanik Fuarı kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Doğu Ege adalarını Türk ziyaretçiler dolduruyor, adalardaki ekonomimizi Türk turistler kalkındırıyor” ifadelerini kullandı. Miçotakis'in Türk turistlere yönelik bu vurgusu yeni değil. Haziran ayında yaptığı bir açıklamada da “On binlerce Türk turist şu anda bütün bu adaların ekonomisini güçlendiriyor” demişti. Ülkenin en büyük gelir kaynağı olan turizmde Türk etkisi büyürken, 'Yunan Adaları'na' giden Türk turistlere tepki de çoğalıyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, bir zamanlar göç dalgası nedeniyle ekonomisinin alt-üst olduğunu belirttiği adalar için dün (6 Eylül 2026) Türk turistleri de övdüğü bir konuşmada bulundu.

Selanik'teki uluslararası bir fuarda basın mensuplarına demeç veren Miçotakis, "Türk ziyaretçiler sayesinde adalar bölgesindeki ekonomimiz ayakta kalıyor, onları hoşgörüyle karşılıyoruz" dedi.

  • Peki Yunanistan Türk turistlerden ne kazanıyor?
  • Bulduğu her fırsatta Türk-Yunan ilişkilerini zedeleyecek "hesapsız" adımlar atan Yunanistan'a giden Türk turistler Türkiye'de nasıl karşılık buluyor?

PROGRAM YUNAN'A ÇOK KAZANDIRDI

Yunanistan, 2024'te Türk vatandaşlarının Batı Anadolu kıyılarındaki bazı adalara daha kolay seyahat edebilmesi için kısa süreli kapıda vize uygulamasını başlattı.

Program daha sonra; aralarında Midilli, Sakız, Sisam, Kos, Rodos, Kalimnos, Leros, Patmos, Meis ve Sömbeki gibi Türkiye'ye oldukça yakın konumlar da olmak üzere 12 adaya genişletildi.

Kızılhisar (Meis) Adası, Batı Anadolu
Kızılhisar (Meis) Adası, Batı Anadolu

Yunan basınına göre bu adımın sonuçları oldukça dikkat çekici: 2025'te 2,25 milyondan fazla Türk vatandaşı Yunanistan'ı ziyaret etti. Bu, 2024'e kıyasla ciddi bir artış anlamına geliyor ve Yunanistan'daki bazı Doğu Ege işletmeleri açısından Türk turistler artık sezonun önemli ekonomik kaynaklarından biri oluyor.

Kathimerini'nin haberine göre; Sisam'daki işletme sahipleri ve turizm çalışanları, Türk ziyaretçilerin ada ekonomisinde “büyük fark oluşturduğunu” ve Türk turistler olmadan işletmelerin çok daha zor durumda kalacağını söylüyor.

İÇERİDE TEPKİ BÜYÜK

Yunanistan'ın bu uygulamaları istatistiklere göre Türkiye'de büyük karşılık buldu, son iki yılda milyonlarca Türk, Batı Anadolu kıyılarındaki adalara geçti.

Ancak bu geçişler Türkiye'de haklı eleştirilere maruz kalıyor. Yunanistan'ın Türkiye aleyhine faaliyetler yürüten İsrail, GKRY ve BAE ittifakıyla yakın ilişkiler içerisinde olması, bazı vatandaşlar tarafından "Yunan'a para kazandırmayın" sözleriyle karşılık buluyor.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026