Üniversite intifadası küreselleşiyor

ABD'de Columbia Üniversitesi öğrencilerinin 16 Nisan'da başlattığı Filistin halkıyla dayanışma eylemleri küresel bir direniş dalgasına dönüşüyor. ABD polisi'nin geçtiğimiz günlerde Columbia ve California üniversitelerine baskın düzenleyerek protestocu öğrencileri dağıtması ise öğrencilerin Gazze dayanışmasının dünyaya yayılmasını hızlandırdı.

Arşiv.

Amerikan polisi, çarşamba ve perşembe günleri önce New York'taki Columbia Üniversitesi'ne ardından Los Angeles'taki California Üniversitesi'ne baskınlar düzenleyerek burada İsrail'in Gazze'deki katliamlarına karşı Filistinlilerle dayanışma eylemleri düzenleyen öğrencileri dağıttı. ABD'de düzenlenen protestolarda toplamda 2 bin 200 kişi gözaltına alınırken, Portland Devlet Üniversitesi'nde polis, dün okulun parkı ve kütüphanesinde yaklaşık 30 kişiyi göz altına aldı. Buffalo Üniversitesi yaptığı açıklamada, protestolara katılan 16 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Stony Brook Üniversitesinde ise öğrenciler dün gözaltına alınan ve uzaklaştırma cezası alan 29 öğrenci için protesto düzenledi. Polisin tavrı, protestoların ABD'deki diğer üniversitelere yayılmaya başlamasına sebep olurken, başka ülkelerdeki üniversite öğrencileri de kampüslerde Gazze'deki sivil halk ile dayanışma gösteriyor.

COLUMBIA'DAN İLHAMLA BAŞLADILAR

Öğrenci protestolarının Orta Doğu ve Arap ülkelerinde patlak vermesi beklenirken ABD'deki üniversiteler, bu ülkelerdeki öğrencilere ilham oluyor. Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki ünlü Amerikan Üniversitesi öğrencileri, Columbia Üniversitesi öğrencilerinin polis saldırısına uğradığı gün başlattıkları dayanışma eylemlerini sürdürüyor. Eylemlere ilk günden beri katılan 21 yaşındaki öğrenci Rayyan Kilani, eylemleri Columbia Üniversitesi'nden ilham alarak başlattıklarını söyledi.

FRANSA ABD'NİN İZİNDE

Fransa'nın başkenti Paris'teki ülkenin en prestijli üniversitelerinden biri olan Sciences Po öğrencileri, kampüste kamp kurmaya başlarken Columbia'ya benzer bir müdahaleyle karşılaştı. Fransız polisi, Filistin'e destek eylemi yapan öğrencileri müdahale ederek kampüsten çıkardı. Okul yönetiminin yaklaşık 70 ila 80 öğrencinin protesto amacıyla toplandığını aktardığı kampüste, öğrencilerin bir kısmı gösterilerine son verirken, bir kısmı oturma eylemi yaptı.

SİLAH ŞİRKETLERİNE BOYKOT ÇAĞRISI

İngiltere'de de başta tanınmış üniversitelerden Oxford olmak üzere Newcastle, Warwick ve University College London (UCL) öğrencileri de Gazze dayanışmasına katıldı. Kampüste oturma eylemini sürdüren UCL öğrencileri, üniversitenin Amerikan Lockheed Martin ve İngiliz BAE Systems gibi İsrail'e silah sağlayan şirketlerle işbirliği anlaşmaları olduğuna dikkat çekerek, üniversite yönetiminden bu anlaşmaları iptal etmesini istedi. Öğrenciler ayrıca, İsrail'e silah sağlayan şirketlere karşı boykot başlattıklarını ilan etti.

ALMANYA'DA POLİSTEN BASKIN

Almanya'nın başkenti Berlin'de polis, Humboldt Üniversitesi bahçesine girerek oturma eylemi yapan Filistin destekçilerine müdahalede bulundu. Yoğun güvenlik önlemi alan Berlin polisi, 3 saat bekledikten sonra gruba müdahale ederek Filistin destekçilerini üniversite bahçesinden çıkarttı ve gözaltına aldı. Göstericiler, oturma eyleminde "Özgür Gazze", "Almanya, İsrail'e silah sevkiyatını durdur", "Soykırımı durdurun", "Yaşasın Filistin" sloganları attı.

KANADA, AVUSTRALYA VE MEKSİKA

Okyanusları aşan dayanışma Avrupa ve Orta Doğu'dan sonra Avustralya kıtasına da ulaştı. Sidney Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversite kampüslerinde kamp kuran Filistinli yanlısı öğrenciler, ABD'deki akranlarının aksine daha henüz polis şiddetine uğramadı. Sidney Üniversitesi Kampüsü'nde kamp kuran öğrenciler, üniversite yönetiminin İsrail'e silah sağlayan şirketlerle olan anlaşmasını iptal etmesini talep. Öte yandan, Kanada ve Meksika'da da dün çeşitli üniversitelerde Gazze ile dayanışma eylemleri başladı.

Direniş kazanmaya devam ediyor

ABD'nin New Jersey kentindeki Rutgers Üniversitesi'nde İsrail saldırıları altındaki Gazze ile dayanışma eylemleri yürüten öğrencilerle üniversite yönetimi arasındaki müzakereler öğrencilerin zaferiyle sonuçlandı. Öğrenciler, yönetimin İsrail'den çekilmeyi kabul ettiğini ilan ederek eylemleri sonlandırma kararı aldı. Rutgers Üniversitesi'ndeki eylemler nedeniyle final sınavları ertelenmek zorunda kalmıştı. Öğrencilerden eylemleri sonlandırmalarını isteyen üniversite yönetimi ise Perşembe günü kampüsün temizlenmesi için öğrencilere süre tanışmıştı. Anlaşmanın sağlanmasının ardından öğrenciler dün eylemi dağıtarak kampüsü temizlemeye başladı. Daha önce Brown Üniversitesi öğrencileri de üniversite yönetiminden benzer bir taviz elde etmişti.

DÜNYA
Öğrencilere plastik mermi ve gaz bombası: ABD polisi UCLA’yı bastı

DÜNYA
ABD’de Filistin yanlısı eylemleri hedef alan tasarı meclisten geçti: İsrail'i eleştirmek suç sayılacak

DÜNYA
ABD'den Türkiye'nin İsrail davasına müdahil olmasına ilişkin açıklama: İkili ilişkileri etkilemez