İTO Başkanı Avdagiç: Enflasyonu birlikte dizginleriz

Merkez Bankası'nın sıkılaşma adımlarını destekleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Enflasyonu en kısa zamanda ve etkili bir şekilde aşağıya çekmemiz lazım. Hiçbir şeye dokunmadan, hiç kimsenin konfor alanına giriş yapmadan bunu dünyada başaran ülke yok. Hep beraber gayret göstermemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Şekib Avdagiç.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaşma adımlarına değinerek, "Bizim ülke olarak en kısa zamanda, etkili bir şekilde enflasyonu aşağıya çekmemiz lazım. Enflasyonu aşağıya çekeceksek; hiçbir şeye dokunmadan, hiç kimsenin konfor alanına giriş yapmadan bunu dünyada başaran hiçbir ülke yok" dedi. İş dünyasının gündemine ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Avdagiç, enflasyonu düşürmenin belli kuralları, kideleri ve konseptleri olduğunu dile getirdi. Avdagiç, Türkiye'nin Orta Vadeli Program (OVP) ile enflasyonla mücadele için bir kurallar manzumesi ortaya koyduğunu, bununla ilgili 6-8 ay civarında elde edilen çıktıların, beklentiyi yüzde 100 karşılamasa da ağırlıklı olarak bu istikamette ilerlediğini söyledi.

TOPYEKUN BENİMSEMELİYİZ

Bundan sonraki süreçte kısır döngüye girilmemesi gerektiğinin altını çizen Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada zaman içinde tabii ki dokunuşlar yapılacak ama biz kalıcı ve hızlı bir şekilde enflasyonu düşürmek zorunda olan bir ülkeyiz. Hepimizin selameti için; iş dünyası, vatandaşlar, hükümet, uluslararası itibarımız, fiyat istikrarı açısından, daha uygun şartlarda iç ve dış borçlanmanın sağlanması açısından en öncelikli hedefimiz enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek. Dolayısıyla bunu düşürmek için ortaya konan paketin sıhhatli çalışması konusunda hep beraber gayret göstermemiz lazım. Bu sadece iş dünyasının, ihracatçıların, ithalatçıların, kamunun yapacağı bir adımla olmaz. Topyekûn, toplum olarak bunu benimsemeli, özümsemeli, içselleştirmeliyiz."

KUR MAKUL DENGEDE

Avdagiç, ekonomi politikalarıyla alakalı olarak rasyonel bir sürecin devam ettiğini, burada bazı bireysel irrasyonel çıkışların genelleme yapılıp oradan hareket edilmemesi gerektiğini belirtti. Son 12 aylık enflasyon ile son 12 aylık kur değişimi arasında bir korelasyon olduğunu dile getiren Avdagiç, şu anda kur ile enflasyon arasındaki ilişkinin makul bir dengede gittiğini anlattı.

Bütçemizi yıllık olarak ayarladık

Avdagiç, asgari ücrette ara zam beklentilerinin sorulması üzerine, asgari ücretin 1 yıllık açıklandığını, dolayısıyla bütün iş dünyasının bütçelerini buna göre yaptığını söyledi. Avdagiç, "Bizim spekülasyonlarla işimiz yok. Kamunun belirlediği bir asgari ücret var. Biz ve temsil ettiğimiz şirketler, kamunun ortaya koyduğu bu çerçeveyi ve buradaki takdiri gündeme alarak bütçemizi yaptık. Devletin bununla ilgili gündeme getirdiği bir söylem var, biz bu söylemin bu sene geçerli olduğunu öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Park ihalesi 2 Nisan'da

İTO Başkanı Avdagiç, İstanbul Park ihalesine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: "Vakıflar Genel Müdürlüğü, İTO, TOBB, İBB ve İstanbul Valiliği'nin ortak olduğu pist ve kompleks, 20 yıl süreyle Formula İstanbul Yatırım AŞ'ye (FİYAŞ) yap-işlet-devret sözleşmesiyle vermişti. Bu sözleşme sona erdi. Yeni ihale süreci 2 Nisan'da başlayacak. Burada konuyu bilmeyen, kendilerine pay çıkarmaya çalışan, ucuz kahramanlık yapan bazılarına gerekli cevabı, bu ihale sonucu kesinleştikten sonra vereceğiz."



Lufthansa'da kabin personelleri greve gidiyor: Bin uçuş iptal edilebilir

Ülker 2023 finansal sonuçlarını açıkladı

ASELSAN'ın otonom su altı aracı Deringöz göreve hazır