Kültür turlarında bayram yoğunluğu: Tarihi yerlere ziyaretçi akını

Bayram tatilinde tarihi ören yerlerine de ziyaretçi akını yaşanıyor. Yüz binlerce kişi, Göbeklitepe’den Akdamar Adası’na, Sümela Manastırı’ndan Kapadokya’ya, Selimiye Camii’nden Mevlana Türbesi'ne kadar Anadolu’nun farklı noktalarına gidiyor.

Rümeysa Öztürk Yeni Şafak
Mevlana Türbesi

Kurban Bayramı’nın 9 güne çıkartılması deniz, kum güneşi tercih edenlerin yanı sıra kültür turizmini de hareketlendirdi. 15 milyon kişinin seyahat etmesinin beklendiği bayram tatili boyunca kıyı bölgelerindeki otellerin doluluk oranları yüzde 100’e yaklaştı. Bu hareketlilikten kültür turizmi de olumlu etkilendi. Kıyı bölge yerine kültür turizmini tercih edenler sayesinde şehirlerdeki otellerin doluluk oranları da yüzde 80’i aştı.

YAN SEKTÖRLERİ DE ETKİLİYOR

Son yıllarda alternatif alanlara yapılan yatırımlar ve tanıtımlar sayesinde kültür turizmi de önemli bir gelir potansiyeline ulaştı. Özellikle, tanıtım faaliyetleri sayesinde yüz binlerce insan, tatil sırasında birkaç gününü, bulunduğu bölgedeki tarihi ve kültürel yerlere ayırmaya başladı. Bu durum bölge esnafına da ekonomik anlamda olumlu yansıdı.

100 BİN ACENTENİN YARISI KÜLTÜR TURU DÜZENLİYOR

Ülkemizdeki 100 bine yakın turizm acentesinin yaklaşık yarısı kültür turizmi etkinliği düzenliyor. Her yıl yüz binlerce kişi, Göbeklitepe’den Akdamar Adası’na, Sümela Manastırı’ndan Kapadokya’ya, Selimiye Camii’nden Mevlana türbesine kadar Anadolu’nun farklı noktalarındaki güzellikleri ziyaret ediyor. Bayram tatilinin uzun olması nedeniyle bu bölgeleri ziyaret edecek turist sayısının beklenenin üzerine çıkması hedefleniyor.

İLGİ ARTARAK SÜRÜYOR

Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Mehmet Gem, yabancı ziyaretçilerin de artan ilgisiyle beraber Türkiye artık sadece bir Akdeniz tatilinden ibaret olmadığını söyledi. Gem, “Türkiye’de faaliyet gösteren seyahat acentelerinin yüzde 50’sine yakını yurtiçi kültür turları segmentinde faaliyet gösteriyor. Kültür turu senenin 12 ayı devam etmesi nedeniyle önemli bir alan. Kültür turizmi, deniz-kum-güneş üçgeninden çok daha farklı. Turizm seyahat acentelerinin hazırladığı cazip paketlerle bölgesinden diğer bir özel bölgelere turist götürülüyor. Böylece insanlar bir taraftan tarihi ve turistik yerleri gezerken, diğer taraftan bölge ekonomisine katkı sağlıyor. Kültür turizmi, gerek konaklama gerekse şehrin ekonomisini ciddi anlamda katkı yapan bir turizm. Dolayısıyla artış ve ilgi her daim var” diye konuştu.

FOTOĞRAF 16
Bayramda nerelere gidilir? En çok tercih edilen rotalar belirlendi
Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Erken rezervasyon avantajlarıyla aylar öncesinde tatillerini satın alanlar dışında, işini son dakikaya bırakanlar da var. Kurban Bayramı'nın birinci günü 9 Temmuz Cumartesi, dördüncü günü ise 12 Temmuz Salı gününe denk geliyor. Ancak çarşamba ve perşembe günlerinin de tatil ilan edilmesiyle bayram tatilinin süresi 9 güne çıktı. Tatil süresinin uzamasıyla tatil bölgelerine olan ilgi de arttı. Bayram tatili için en çok hangi bölgelerin tercih edildiğini, sektör temsilcilerin anlattı. İşte bayramda en çok tercih edilen yerler...

FOTOĞRAF 12
Türkiye'de gezilecek ilk 5 il arasında: Kanyonları ile tanınan 2 bin 500 nüfuslu ilçe 200 bin kişiyi ağırladı
Kanyonları ile ünlü Kastamonu'nun 2 bin 500 nüfuslu Pınarbaşı ilçesini geçen yıl pandemiye rağmen 200 bin kişi ziyaret etti.