'Savaş' yeniden başladı

ABD ile Çin arasında karşılıklı son atılan adımlarla yatışan ticaret savaşı ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındaki ürüne gümrük vergisi getireceğini açıklaması ile yeniden başladı. Trump'ın açıklamasının ardından Çin de 695 ürüne vergi getirileceğini açıkladı.

Haber Merkezi Reuters
ABD Başkanı Donald Trump

Trump Çin'den ithal 800'den fazla kalem ürüne 6 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı.

ÖNCEKİ UZLAŞILAR GEÇERSİZ SAYILACAK

Çin Ticaret Bakanlığı da ABD'nin kararına "aynı kapsam ve güçte" gümrük vergisiyle karşılık vereceğini ve Trump ile ticaret alanında bundan önce varılan uzlaşıların "geçersiz" olduğunu Cuma günü açıkladı.

695 KALEM ÜRÜNE YÜZDE 25 VERGİ

Çin resmi haber ajansı Xinhua, yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacak 659 kalem ürün belirlendiğini açıkladı. Liste soya fasulyesinden otomobile ve deniz mahsullerine kadar farklı alanları kapsıyor.

DEĞERİ 50 MİLYAR DOLAR

Çin'in yayımladığı yeni listedeki ürün sayısı Nisan ayında yayımlanan listedekine kıyasla altı kattan fazla arttı ancak ürünlerin toplam mali değeri 50 milyar dolarda kaldı. Listeden uçak gibi yüksek mali değeri olan ürünlerin çıkarıldığı görülüyor.

  • Çin'in sanayi politikalarından zarar gördüğünü iddia eden ABD yönetimi bu zararların telafisi için Beijing ile birkaç tur müzakere yürüttü.

ABD'nin şikayetçi olduğu konular arasında Çin'in sanayileşme politikaları, Çin iç pazarına ABD'li şirketlerin girmesini zorlaştıran düzenlemeler ve iki ülke arasında Çin lehine 375 milyar dolar ticaret açığı bulunması yer alıyor.

AÇIKTAN SAVAŞ KAYGISI

İki ülke arasındaki müzakerelerden sonra alınan bu gümrük vergisi kararları süregelen ticaret geriliminin açıktan savaşa dönüşeceği kaygılarını beraberinde getiriyor.

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Bir Çiftlik Bank vakası daha

12 şirketten savunma istedi