Serbest ticaretle 75 milyar dolar

Erdoğan ile Trump’ın telefon görüşmesinde yaptıkları “iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi” vurgusu iş dünyasını heyecanlandırdı. TAİK Başkanı Yalçındağ, Türkiye-ABD ikili ticaret potansiyelinin 75 milyar dolar olduğuna işaret etti.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Mehmet Ali Yalçındağ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 14 Ocak’ta gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ikili ilişkilerin ve Suriye’de yaşanan son gelişmelerin yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ele alması iş dünyasını heyecanlandırdı. İki lider, ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi hususunda mutabık kalması Türk iş dünyası tarafında da memnuniyetle karşılandı.

SOMUT ADIMLAR GELECEK

  • Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türk-Amerikan ilişkilerinde, hem siyasi hem de ekonomik olarak 2019’a hızlı ve umutlu bir başlangıç yapıldığını söyledi. Yalçındağ, “Artık iki başkan ekonomiyi konuşuyor, buradaki büyük potansiyelden, ticaret hacmini büyütmekten bahsediyor. Göreceksiniz, bu konularda da çok ‘tutarlı’ davranacaklar, somut adımlar atacaklar. Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolar seviyesinde. 19 trilyon dolarlık ABD ekonomisi göz önüne alındığında bu rakamın çok düşük” dedi.

Erdoğan’ın öngördüğü “ABD ile 75 milyar dolarlık ticaret hacmi” hedefini hatırlatan Yalçındağ, şunları kaydetti: “Bence son derece haklı. Bu potansiyeli gerçeğe çevirmek için tabii ki tek tek şirketlerimize, TAİK gibi kuruluşlara büyük sorumluluk düşüyor. ABD’deki muhataplarımıza şu gerçeği anlatmalıyız, iki ülke arasındaki siyasi sorunlar çözülürse bundan Amerikalı üreticiler de kazanacak.”

  • Masaya oturmak büyük kazanım
  • Türkiye ve ABD ekonomik ilişkilerinde büyük bir potansiyel olduğunu belirten Yalçındağ, “Oyunun kurallarını değiştirmemiz lazım. Bunun da yolu Serbest Ticaret Anlaşmasından geçiyor. Bu zor bir süreç Tek başına bu anlaşma için masaya oturma ve görüşmelere başlamak bile ekonomik ilişkilere müthiş bir ivme kazandıracak, yepyeni kapılar açacak” dedi.

Kademe ile lig atladık