4 bin yıllık çıktı

Elazığ’da fidan dikimi sırasında tesadüfen bulunan kabartma eserin 4 bin yıllık olduğu tespit edildi. Bir kalenin fethinin resmedildiği pano, Harput tarihini bin yıl daha geriye götürdü.

Haber Merkezi Yeni Şafak
4 bin yıllık çıktı
Elazığ'ın Harput Mahallesi'nde fidan dikimi sırasında bulunan kabartmada yapılan incelemede, eserin 4 bin yıllık olduğu tespit edildi. Geçen yıl Nevruz Ormanları mevkiinde, fidan dikimi için çukur kazan İshak Yurter'in kullandığı kepçe bir kaya parçasına takıldı. Bunun üzerine elleriyle toprağı kazan ve kabartma ile karşılaşan Yurter, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdürlüğü ekiplerine haber verdi.

Müze ekipleri, yüksekliği 2 metre 72 santimetre, genişliği de 2 metre 25 santimetre olan ve 5 parçaya bölünmüş halde bulunan kabartma üzerinde restorasyon ve inceleme çalışması başlattı. Yapılan incelemede, kabartmanın tarihinin günümüzden 4 bin yıl öncesine dayandığı belirlendi.



BİN YIL GERİYE GİTTİ

Böylelikle daha önce milattan önce (MÖ) birinci bin yıl olarak bilinen Harput yöresinin tarihi de bin yıl daha geriye gitmiş oldu.
Arkeolog Bülent Demir, 5 köşeli eserin burada bir duvar içerisine aplike edilerek ya da duvara yaslanarak kullanıldığını düşündüklerini söyledi. Panodaki masif tekerlekli ahşap kuşatma kulesinin bir benzerine Anadolu ve Mezopotamya'da rastlanmadığına değinen Demir, sol panoda kaledeki çarpışma anlarına ve dehşet verici sahnelere yer verildiğini belirtti.



Tesadüfen bulunmuştu


Kabartmada bir kalenin fethedilişi ve sahnelerin alttan üste doğru savaş ve esirlerin kralın huzuruna çıkarılışı resmediliyor.