Aksungur İHA deprem bölgesinde ilk kez kullanıldı: Cep telefonu iletişim hizmeti sunacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Aksungur İHA teknolojisinin deprem bölgesinde ilk kez kullanıldığını açıkladı. İnsansız Hava Aracının, bölgedeki vatandaşlara cep telefonu iletişim hizmeti sunduğu belirtildi.

Haber Merkezi IHA
Aksungur İHA

Sosyal medya hesabından açıklamada Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, "Operasyon bölgelerinde kesintisiz iletişim için geliştirmekte olduğumuz teknoloji, ilk kez uygulamayı afet bölgesinde gerçekleştirdi. Aksungur İHA, hem anlık görüntü aktarıyor hem de üzerindeki baz istasyonuyla bölgedeki vatandaşlarımıza cep telefonu iletişim hizmeti sunuyor" dedi.


AKSUNGUR'UN ÖZELLİKLERİ


TUSAŞ tarafından üretilen ilk çift motorlu İHA Aksungur'a entegre edilen sivil baz istasyonuyla, zorlu şartlardaki kesintisiz iletişim sağlanması amaçlanıyor. Turkcell tarafından sağlanan mobil data desteğiyle gerçekleşen bu kabiliyet sayesinde Aksungur, başta orman yangınları olmak üzere deprem ve benzeri afet durumlarında istihbarat, gözetleme ve keşif faaliyetlerinin yanı sıra baz istasyonu olarak da görev yapabilir hale getirildi. İHA baz istasyonu yaklaşık 50 saate kadar kesintisiz mobil ses ve data iletişimi verilebiliyor.


Dairesel uçuşta bir turu 5 dakikalık zaman diliminde tamamlayan Aksungur İHA'nın deprem bölgesinde uçuşa başladığı ve kritik alanlarda mobil baz istasyonlarının devreye girmesinden sonra görevini tamamlayarak yeni bölgelere intikal edeceği kaydedildi.



Asrın felaketinde dördüncü gün: 10 ilde 12 bin 873 kişi hayatını kaybetti

Rusya Büyükelçiliği'nden depremzedelere yardım

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Özener: Bir yıla kadar sürecek artçılar olacaktır

Alperen Şengün'den "double double"

Depremden 72 saat sonra 3 kişilik aile sağ salim kurtarıldı

Bakan Ersoy ve Bakan Özer Malatya'da: Market ve eczanelerin yarısı açıldı