Bank Asya’da organize işler!

FETÖ üyelerinin Bank Asya’yı kurtarma oyunları deşifre oldu. Bankanın müşteri portföyünü incelemeye alan MASAK, 197 bin FETÖ’cünün hesabı olduğunu belirledi. Bunların 101 bini 17/25 Aralık’tan sonra da mevduatını çekmedi, 58 bini bu süreçte yeniden mevduat getirdi. Aralarında ev hanımı ve öğrencilerin de olduğu 38 bin kişi bu süreçte hesap açtı.

Cahit Saraçoğlu Yeni Şafak
FETÖ üyelerinin, Bank Asya’daki müşteri portföyü deşifre oldu. Terör örgütünün, finansman ayağını organize bir şekilde ayakta tutmak için yaptıkları ortaya çıktı.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin, Bank Asya üzerinden yaptıkları usulsüzlükler ortaya çıktı. FETÖ üyelerinin, Bank Asya'daki müşteri portföyü deşifre oldu. Terör örgütünün, finansman ayağını organize bir şekilde ayakta tutmak için çaba gösterdiği müşteri profilinde gözler önüne serildi.

197 SADIK MÜŞTERİ

Bank Asya'ya 2015 yılı şubat ayında el koyulduktan sonra TMSF tarafından 2013 yıl sonu verileri ile 2014 yıl sonu verileri karşılaştırmalı olarak incelendi. Bankanın 197 bin adet 'sadık müşterisi' olduğu belirlendi. Bunların 101 bini 17/25 Aralık'tan sonra da mevduatını çekmeyerek, bankada muhafaza eden kişiler olduğu belirlendi. Geriye kalan 96 bin kişinin 58 bininin ise eskiden beri bankanın müşterisi olduğu, ama bu ara dönem öncesinde bankada hiç mevduatı yok iken, yeniden mevduat getirdiği ya da mevduatını artırdığı tespit edildi.

ÖĞRENCİLERE HESAP AÇTIRILDI

197 bin hesap sahibinden 101 bini hesabını korurken, 58 bini hesabını yeniden faal hale getirip ve artırırken, şu ana kadar yapılan tespitlerde 38 bin kişinin ise ilk defa 17/25 Aralık'tan sonra Bank Asya'da katılım hesabı açtığı ortaya çıktı. Daha önce 'bankanın kapısından dahi geçmemiş' bu 38 bin yeni hesap sahibinin yaklaşık 12 bininin ev hanımı olduğu belirlendi. 6 bin yeni hesap sahibinin ise üniversitelerde öğrenci olması dikkat çekti. Yeni hesap açanlar arasında ise 3 bin yeni hesap sahibinin bir kısmının kamuda, bir kısmının da FETÖ'nün dershanelerinde öğretmenlik yapanlardan oluştuğu tespit edildi.

AMAÇ MAĞDUR EDEBİYATI

Bu kişilere 17/25 Aralık'tan sonraki dönemde hesap açtırılmasının altında yatan planın ise bankaya el koyulması halinde, 'öğrencinin, ev hanımının hesaplarına el koyuldu' denilerek 'mağdur edebiyatı'na zemin hazırlanmasının amaçlandığı raporlara yansıdı. Raporlarda yer alan tespitlerde söz konusu 38 bin hesabın organize şekilde bankaya yönlendirildiği belirlendi. Yine 58 bin mudinin hesaplarını faal hale getirmeleri ve hesap miktarını artırmalarının da aynı organizasyonla gerçekleştiği tespiti yapıldı.

TMSF ÖDEMEYECEK


Bu arada Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) yaptığı incelemelere göre, Bank Asya'da bugün itibariyle 65 hesabın muvazaalı olduğu tespit edildi. Söz konusu 65 hesapta 4,8 milyon lira, 1 milyon 430 bin dolar ve 29 bin 500 avro bulundu. Bugünkü kurla toplam tutarı 9 milyon 333 bin 595 lirayı bulan bu tutarla ilgili hesap sahiplerine hiçbir ödeme yapılmayacak. Muvazaalı hesap olduğu için sigorta kapsamında TMSF tarafından yapılacak ödeme bu hesapların sahiplerine ödenmeyecek.